Háború: az Európai Unió keményen beszólt Putyinnak

Hírek2022. szept. 16.D.J.

Ez történt az orosz-ukrán háború 204-dik napján:

- Az Európai Bizottság elnöke Ursula von der Leyen azt szeretné, ha Vlagyimir Putyin nemzetközi büntetőbíróság elé állna az Ukrajnában elkövetett háborús bűnök miatt.

- A felszabadított keleti Izium városában egy olyan friss temetőre bukkantak az ukránok, amelyben több mint 440 holttest volt. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint itt hasonló mészárlásra kerülhetett sor, mint a Kijev melletti Bucsában. „Oroszország mindenütt halált hagy maga mögött. Ezért felelősségre kell vonni” – mondta.

- Ukrajna a gabonatároló kapacitásának csaknem 15 százalék vesztette el a háború miatt, ami azért is súlyos csapás,

mert Ukrajna a világ egyik fő élelmiszer-exportőre volt. Úgy 2,2 millió tonna tárolókapacitás teljesen megsemmisült a harcokban.

- Ferenc pápa szerint erkölcsileg elfogadható, hogy az államok fegyvereket adnak Ukrajnának, hogy az ország megvédhesse magát az orosz agresszióval szemben.

- A közös találkozójukon Vlagyimir Putyin köszönetet mondott Hszi Csin-ping kínai vezetőnek, amiért Peking „kiegyensúlyozottan állt” az ukrajnai válsághoz. Putyin azt is elmondta, hogy megértik a kínai vezetés Ukrajnával kapcsolatos kérdéseit és aggodalmait.

- Németország további páncélozott járműveket és rakétakilövő rendszereket fog szállítani Ukrajnának, de nem szállítja azokat a harckocsikat, amelyeket Kijev régóta kér – mondta el Christine Lambrecht német védelmi miniszter.

- Határozatban követelte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség 35 fős kormányzótanácsa, hogy Oroszország vessen véget a dél-ukrán zaporizzsjai atomerőmű megszállásának.

- Újabb katonai segélyt küld az Egyesült Államok Ukrajnának, ezúttal 600 millió dollár értékben. A mostani támogatás keretében minden bizonnyal különféle lőszereket és HIMARS rakéta-rendszereket is szállítanak majd Kijevnek.

-  Az Egyesült Államok új szankciókat vezetett be 22 orosz személy és két orosz szervezet ellen. Az érintettek közt van Maria Aleksejevna Lvova-Belova, Oroszország gyermekjogi elnöki biztosa is, akinek kulcsszerepe lehetett abban, hogy ukrán gyerekek ezreit deportálták Oroszországba.

- Egy ukrán önkéntes orvos, akit Mariupol ostroma során fogtak el az orosz erők az amerikai törvényhozók előtt számolt be róla, hogy miként kínozták és terrorizálták az ukránokat a megszállók.

A beszámolója szerint voltak, akik hetekig üvöltöztek a celláikban, amíg a kínzásokba belehaltak.

- Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő felszólította az Egyesült Államokat, hogy ne szállítsanak nagyobb hatótávolságú rakétákat Ukrajnának, különben ők is részeseivé válnak a konfliktusnak.