Háború: Putyin új lendületet ad az ukrajnai inváziónak

Hírek2022. aug. 26.D.J.

Ez történt az orosz-ukrán háború 183-dik napján:

- Az ukrán invázió hét hónap után kezd állóháborúvá válni. Azért, hogy előre tudjanak törni, az orosz fegyveres erők létszámát 1,9 millióról 2,04 millióra fogják növelni. A bővítésre Vlagyimir Putyin rendeletben adott parancsot.

- A térség ágyúzása ideiglenesen leválasztotta a zaporizzsja atomerőművet az ukrajnai hálózatról. A robbanások elszakították az erőműhöz vezető utolsó megmaradt vezetéket - közölte az ország atomenergia-vállalata, az Energoatom. Az üzem Ukrajna villamosenergia-szükségleteinek több mint az ötödét biztosítja.

- A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség emberei a következő napokban utazhatnak az üzemhez – állítja Ukrajna energiaügyi minisztere.

- Washington felszólította Oroszországot, hogy egyezzen bele az erőmű körüli demilitarizált zóna kialakításába.

- Joe Biden amerikai elnök Ukrajna függetlenségének 31. évfordulóján gratulált az ország elnökének Volodimir Zelenszkijnek, nem sokkal azután, hogy Washington bejelentette: újabb katonai támogatást fognak nyújtani Kijevnek, ezúttal 3 milliárd dollár értékben.

- Még szerdán orosz rakétacsapás ért egy vasútállomást a Dnyipropetrovszk megyei Chaplyne-ben. Tegnap a halálos áldozatok száma már 25-re emelkedett.

- Az orosz kézen lévő Melitopol polgármestere Ivan Fedorov állítása szerint felrobbant egy épület, amelyet a régió orosz tisztviselői használtak. Itt szervezték azt az "álnépszavazást", amely eldönti, hogy a térség csatlakozzon-e Oroszországhoz.

- Ukrajna beidézte a pápai nagykövetet, hogy panaszt tegyen a vallási vezető legutóbbi megjegyzéseire. Kijevnek nem tetszett, hogy a pápa "a háborús őrület áldozatának" nevezte az orosz ultranacionalista Alekszandr Dugin 29 éves lányát, aki meghalt egy autós merényletben.

- Lettországban ledöntöttek egy szovjet kori emlékművet. A közel 80 méteres obeliszk eredetileg a Vörös Hadsereg Németország felett aratott győzelmét ünnepelte.

A balti országokban ez már a sokadik szovjet emlékmű, amelyet eltávolítottak az ukrán invázió kirobbanása óta.

- Hogy megerősítse kapcsolatait Kijevvel, az Egyesült Királyság ellenzéki vezetője, Keir Starmer a következő hónapokban Ukrajnába utazik.