A befektetési alap, amellyel nyerhet a háborún

Elemzések2022. aug. 16.HP

A megemelkedett geopolitikai kockázatok miatt jelentősen növelik a védelmi kiadásaikat a NATO országok és az Egyesült Államok. Ez a trend pedig a katonai védelmi cégeknek kedvez, melyek árbevétele még tovább nőhet. A katonai vállalatokat tömörítő passzív befektetési alapokkal a kockázatvállaló befektetők nyerhetnek a hidegháborús állapotokon.

Az Egyesült Államokban 40 éve nem látott csúcsra, avagy 9 százalék felé emelkedett az infláció. Egyes élelmiszerek ugyanakkor ennél lényegesen gyorsabb ütemben drágulnak. Emiatt a lakosság magasabb inflációt érzékel.

Mindeközben a gazdasági környezet is kedvezőtlen. Az Egyesült Államok technikai recesszióba lépett, miután negyedéves alapú GDP adatok az első negyedévben 1,6 százalékos, míg a második negyedévben 0,9 százalékos visszaesést mutattak.

A jelenlegi környezetben érezhetően csökken az amerikai lakosság életszínvonala. Számos államban komoly társadalmi feszültségek és zavargások alakultak ki.

Kína

Kínában a koronavírus miatti lezárások, a bankrendszer és az ingatlanpiac válsága, illetve bizonyos régiókban a lakossági bankbetétek befagyasztása szintén komoly társadalmi elégedetlenséget szültek.

A kínai gazdaság teljesítménye is láthatóan gyengül, a második negyedévben a kínai negyedéves alapú GDP 2,6 százalékkal zsugorodott.

Külpolitika

Az Egyesült Államok és mindenekelőtt Kína nehéz gazdasági és politikai helyzetbe került.

Emiatt egyes geopolitikai elemzők szerint egy esetleges tajvani konfliktus elvinné a fókuszt többek között a kínai gazdaság belső problémáiról.

A két szuperhatalom közötti katonai konfliktus kirobbanásának a veszélye igencsak jelentős.

A helyzet odáig fajult, hogy Kína olyan jelzéseket adott, hogy lelövik Nancy Pelosi, az Egyesült Államok Képviselőház-elnökének a repülőgépét, amennyiben Tajvanba próbál utazni.

Ukrajna

Az Egyesült Államok vezetősége arról beszélt, hogy Oroszországot legyengült állapotban szeretnék látni.

Oroszország pedig politikailag nehezen tud visszalépni az ukrajnai háborúból. Az orosz fél garanciákat szeretne, hogy Ukrajna nem csatlakozik a NATO-hoz, illetve nem telepítenek a nyugati országok rakétarendszereket Oroszország határainak közelébe, illetve Ukrajnába.

Egyelőre nem látszik a megegyezés a felek között, így elhúzódó konfliktusra érdemes felkészülni Ukrajnában.

Védelmi kiadások

A geopolitikai kockázatok növekedésével az Egyesült Államok, a NATO tagországok, Kína, Oroszország és Japán védelmi kiadásai meredeken emelkedhetnek. Ebből a környezetből sokat profitálhatnak az amerikai fegyvergyártó cégek.

Az Egyesült Államok az idén nagyságrendileg 740 milliárd dollárt költhet katonai védelmi kiadásokra. Egyes becslések szerint ugyanakkor a tényleges kiadások meghaladják a 800 milliárd dollárt. Ez az összeg 5 éve, vagyis 2017-ben még „csupán” 646 milliárd dollár volt.

ITA US

A kockázatvállaló befektetőknek van lehetőségük megvásárolni az amerikai védelmi cégeket tömörítő passzív befektetési alapot, ETF terméket, mely az „ITA US” kódra hallgat.

Ezen passzív befektetési alapban olyan fegyvergyártók találhatók, mint például az F35-ös vadászgépeket gyártó Lockheed Martin, a Raytheon Technologies, a Boeing vagy a Northrop Grumman.

A vállalatok meglehetősen stabil pénzügyi háttérrel rendelkeznek.

A Lockheed Martin profitja például 2019 óta minden évben stabilan meghaladta a 6 milliárd dollárt.

A hidegháborús helyzet egyértelműen kedvez a katonai védelmi cégeknek, melyek további jelentős profitbővüléssel számolhatnak.

A lendületesen emelkedő amerikai védelmi kiadások mellett, az orosz-ukrán háború miatt a többi NATO tagország is megemeli a katonai kiadásait.

Németország például bejelentette, hogy a GDP arányában 2 százalékra növeli a védelmi kiadásait szemben a jelenlegi 1,4 százalék körüli értékről.

A német légierőt többek között az új F35-ös vadászképekkel újítják meg.

Múltbeli teljesítmény

Az ITA US passzív befektetési alap az elmúlt két évben hozzávetőlegesen egy 20 százalékos sávban végzett oldalazó mozgást.

10 év alatt pedig a vezető amerikai S&P 500 részvényindexhez hasonlóan megnégyszereződött az árfolyama. Előretekintve, a kilátások - sajnos - meglehetősen kedvezőek a fegyvergyártóknak.

Pozitív és negatív kockázatok

Általános részvénypiaci esést váltana ki, ha az amerikai jegybank nem fékezné le a lendületes kamatemelési ciklusát.

Az elmúlt időszakban azonban egyre gyengébb makrogazdasági adatok láttak napvilágot a tengerentúlon. Ha a Fed a következő hónapokban bejelenti, hogy lefékezi a kamatemelési ciklust, abban az esetben megnőhetne a kockázati étvágy, amely a részvénypiacra is kedvezően hatna.

Végezetül, a védelmi cégek profitszámaira a geopolitikai feszültségek csökkenése és az orosz-ukrán háború gyors lezárása, vagyis a béke kedvezőtlenül hatna.