Háború: Putyint most alaposan meglephették - hatalmas csapás érte az orosz haderőt

Hírek2024. aug. 5.D.J.

Ez történt az ukrán háború 893-dik napján:

- Ukrajna elsüllyesztett egy orosz tengeralattjárót a Krímben, csapást mért egy orosz repülőtérre és megtámadta a kercsi híd védelmét a hétvégén - közölték ukrán tisztviselők.

Szevasztopol kikötőjében az orosz fekete-tengeri flotta Kilo-osztályú tengeralattjáróját megtámadták és elsüllyesztették - közölte az ukrán katonai vezérkar.

A Krímet Oroszországgal összekötő kercsi hidat védő S400-as légvédelmi rakétakomplexumot is találat érte.

A vezérkar hozzátette, hogy az ukrán erők hatalmas dróntűzzel támadták az oroszországi Rosztov régióban lévő morozovszki repülőteret, felrobbantva a lőszereket, köztük irányított légibombákat tároló raktárakat. A NASA műholdas megfigyelése nagy tüzeket mutatott a repülőtéren.

- Az oroszországi Belgorod régió kormányzója közölte, hogy vasárnap egy nő meghalt egy lakóházra mért ukrán dróncsapásban Szebekino városában. Az ukrán drónok több más épületet is megrongáltak a városban - mondta. Ukrajna tagadja, hogy polgári célpontokat támadna Oroszországon belül.

- Kijev bejelentette a gyermekek és gondviselőik kötelező evakuálását a donyecki régió azon területeiről, ahol Oroszország előretörhet. "Az ellenség naponta bombázza ezeknek a településeknek a városait és falvait, ezért döntöttek úgy, hogy a gyerekeket szüleikkel vagy más törvényes képviselőikkel együtt evakuálják" - mondta Vadim Filascskin donyecki kormányzó.

Példaként Novogrodovka városát említette, mintegy 20 kilométerre Novoselivka Persa falutól, amelyet Oroszország állítása szerint vasárnap foglalt el. Filashkin elmondta, hogy

744 gyermeket és családjukat kellett áttelepíteni Ukrajna négy régiójába.

- Volodimir Zelenszkijt F-16-os vadászgépek mellett fotózták le, amint hivatalosan is üdvözölte a gépek Ukrajnába érkezését - írja a Guardian tudósítója. "Büszke vagyok a srácainkra, akik elsajátítják ezeknek a repülőgépeknek az irányítását, és már elkezdték használni őket az országunk [védelmére]" - mondta Zelenszkij.

- Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter a héten Malawiba, Zambiába és Mauritiusra látogat, hogy támogatást szerezzen - közölte a minisztériuma vasárnap.

- Egy parlamenti vizsgálat azt fogja ellenőrizni, hogy Ausztrália Ukrajnának nyújtott támogatása "elegendő, illetve időben és összehangoltan" történt-e a kormányzat és az ipar részéről.

Ausztrália Ukrajnának nyújtott támogatása 120 Bushmaster páncélozott járművet foglalt magában. Mick Ryan, az ausztrál hadsereg nyugalmazott vezérőrnagya, aki hétfőn tart előadást a szenátusi vizsgálat előtt, elmondta, hogy Ausztrália a rangsorban lemaradt, és a GDP százalékában kifejezve csak a hatodik legnagyobb nem NATO-s segélyező.

"Ezen változtatni kell, különösen azért, mert 2024 nagyon nehéz évnek ígérkezik katonai és diplomáciai szempontból Ukrajna számára" - áll a beadványában.