Háború: az ukránok drónsereggel támadnak orosz területeket

Hírek2024. aug. 4.Növekedés.hu

Ez történt a háború 893. napján:

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök dicséretét fejezte ki az ukrán katonáknak, miután hadserege több csapást mért Oroszországon belüli katonai célpontokra, többek között egy repülőtérre és egy olajraktárra - írja a The Guardian.

Szeretnék köszönetet mondani minden egyes katonánknak és mindazoknak, akik a védelmi iparunkban dolgoznak, amiért csapást mértek orosz repülőterekre, olajfinomítókra és logisztikai létesítményekre

- mondta el Zelenszkij. Kijev fokozta az orosz területek elleni légitámadásokat, mondván, hogy a csapásokat megtorlásként hajtják végre azokért a bombázásokért, amelyekkel Ukrajna a több mint két évvel ezelőtti orosz megszállás óta szembesült.

Minden ilyen csapás közelebb hozza a háború igazságos végét

- tette hozzá Zelenszkij.

- Orosz tisztviselők szerint az ukrán erők az éjszaka folyamán több orosz régiót is "dróntűz” alá vettek.

Az orosz védelmi minisztérium közleményéből kiderült, hogy a légvédelmi rendszereik 75 drónt „fogtak el és semmisítettek meg" több olyan régió felett, amelyek az ukrán határon vagy attól nem messze fekszenek, köztük van Belgorod, Krasznodar, Kurszk, Orjol, Rosztov, Voronyezs és a Rjazan régió.

Rosztov kormányzója például elmondta, hogy a régiót összesen 55 drón támadta, de nem részletezte, hogy ezek közül hányat fogtak el, és hány találta el a célpontokat, csak annyit mondott, hogy a támadásban raktárépületek szenvedtek kárt.

- Az ukrán légierő szerint Oroszország az éjszaka folyamán 29 drónnal és négy rakétával szintén támadást indított.

Az ukrán légvédelem 24 drónt lőtt le az ország kilenc régiója felett

- közölte Mykola Olescsuk, a légierő parancsnoka. Nyilatkozatából az viszont nem derült ki, hogy a rakétákat elfogták-e, vagy hogy a támadás konkrétan milyen károkat okozott.

- A brit védelmi minisztérium legfrissebb hírszerzési tájékoztatója szerint az átlagos napi orosz áldozatok száma Ukrajnában az elmúlt két hónapban az 1262 feletti számról 2024 júliusában 1140-re csökkent. A csökkenés ellenére az ukrán vezérkar jelentése alapján az elmúlt három hónap volt a legköltségesebb az orosz erők számára 2022 februárja óta.

Az orosz áldozatok száma valószínűleg továbbra is napi 1000 felett lesz 2024 augusztusában

- közölte a minisztérium.