Háború: Rakétazáporra ébredtek az ukránok

Hírek2023. dec. 9.Sz.A./MTI

A Kreml szerint elképzelhetetlen, hogy Kijev feltételei alapján jövőre béketárgyalok kezdődhetnének a két ország között - jelentette be Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő - írja a The Guardian napi háborús összefoglalója.

- Oroszország cirkálórakétákat lőtt ki ukrán területekre, egy ember életét vesztette, hatan megsérültek - mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki arra figyelmeztetett, hogy az orosz hadsereg a télen az energiaellátást biztosító infrastruktúra ellen intéz majd támadásokat.

- Az ukrán légvédelem ma reggel az orosz területekről kilőtt 19 orosz rakétából 14-et hatástalanított, a rakéták között több is Kijev ellen irányult.

- Az ukrán parlament négy olyan törvényt fogadott el, amelyet az Európai Unióhoz csatlakozás megkezdéséhez szükségesek. A törvények között szerepel a nemzeti kisebbségek jogainak védelme, amely Magyarország részéről az egyik legfontosabb követelésként szerepelt.

- A december 14-15-i uniós csúcstalálkozó előtt egy héttel még nem született megállapodás a Kijevnek szánt támogatásról, Magyarország kilátásba helyezte, hogy megvétózza az 50 milliárd eurós költségvetési keretet, amely 2027-ig lenne érvényes, és biztosítana forrásokat Ukrajna számára.

- Ukrajnában idén rekordszintet, 59,7 millió tonnát ért el a gabonatermés, amely a napraforgóval együtt 81,3 millió tonna lehet - jelentette be az ukrán mezőgazdasági minisztérium.

- Bejelentette Vlagyimir Putyin hivatalban lévő orosz államfő pénteken, hogy elindul a 2024-es elnökválasztáson.

Erről először annak a beszélgetésnek a részvevői számoltak be a sajtónak, amelyet az államfő folytatott a Kremlben pénteken a haza hőseinek napja alkalmából rendezett ünnepség résztvevőivel, később pedig erről videofelvételt is közöltek.

Most van egy olyan időszak, amikor döntést kell hozni. Indulni fogok az orosz elnöki posztért

- mondta.

Vlagyimir  Putyin jelenlegi államfői mandátuma 2024. május 7-én jár le. Az orosz szövetségi parlement felsőháza a következő elnökválasztást március 17-te tűzte ki - írja az MTI.

A Központi Választási Bizottság pénteken úgy döntött, hogy a korábbi, egyéb szintű voksolások tapasztalataira hivatkozva úgy döntött, hogy az elnökválasztás jövőre először háromnapos esemény lesz.

A 2020-ban elfogadott alkotmánymódosítás értelmében a hivatalban lévő államfő a korábbi ciklusok figyelembevétele nélkül indulhat újra a legmagasabb tisztségért.

Vagyis ezúttal nem érvényesül az az alkotmányos korlátozás, amely megtiltja, hogy egy elnököt két egymást követő ciklusnál hosszabb időre válasszanak meg.

Az állami Összoroszországi Közvélemény-kutató Központ (VCIOM) legutóbbi felmérése szerint az oroszok 78,5 százaléka bízik meg Putyinban, a tevékenységét pedig 75,8 százalék helyesli.

A felmérést november 27. és december 3. között végezték el egy 1600 fős felnőtt reprezentatív mintán.

A szintén állami finanszírozású Közvélemény Alap (FOM) csütörtökön közölt felmérése szerint az oroszok 70 támogatja Putyin jelölését egy újabb ciklusra.

A közvélemény-kutatást október 12. és november 13. között egy 6100 ezer fős felnőtt reprezentatív mintán végezték el.