Háború: pokoli idők várhatnak az ukránokra – az oroszok ott csapnak le, ahol a legjobban fáj

Hírek2023. dec. 8.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 652-dik napján:

- Hivatalnokok már hónapok óta figyelmeztettek, hogy Oroszország az energiainfrastruktúra elleni támadások fokozását tervezi Ukrajnában, miután tavaly az elektromos hálózat elleni támadások széles körű áramkimaradásokhoz vezettek.

"Ma délután az ellenség megtámadta az egyik hőerőművet a frontzónában. A berendezés súlyosan megrongálódott a lövések következtében" - közölte az ukrán energiaügyi minisztérium.

Ukrajna az eset után felszólította a lakosságot, hogy takarékoskodjanak az energiával. "A kormány és az energiaipar most mindenkit arra szólít fel, hogy csökkentse az áramfogyasztást. Különösen reggel 9 és este 7 óra között"

- Ukrajna szövetségesei drasztikusan csökkentették az országnak ígért új segélyeket, amelyek a háború kezdete óta a legalacsonyabb szintre csökkentek - derült ki a németországi székhelyű Kiel Intézet csütörtökön közzétett ukrajnai segélykövetési jelentéséből.

"Az Ukrajnának nyújtott támogatás dinamikája lelassult" - közölte a Kiel Intézet, hozzátéve, hogy az Ukrajnának 2023 augusztusa és októbere között ígért új katonai, pénzügyi és humanitárius segélyek csaknem 90 százalékkal csökkentek 2022 azonos időszakához képest.

- Az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok azzal vádolta az orosz biztonsági szolgálatokat, hogy folyamatos kiberkémkedési kampányt folytatnak vezető politikusok, újságírók és nem kormányzati szervezetek ellen.

A brit külügyminisztérium szerint az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat áll "a brit politikai folyamatokba való beavatkozásra irányuló sikertelen kísérletek" mögött, és közölte, hogy behívta Oroszország londoni nagykövetét az ügy miatt.

- Kisida Fumio japán miniszterelnök 4,5 milliárd dollárt ígért Ukrajnának, köztük 1 milliárd dollárt humanitárius segélyként, hogy támogassa a háború sújtotta ország helyreállítási erőfeszítéseit a vezető ipari nemzetek online csúcstalálkozóján.

- Kijev megállapodott két amerikai céggel a létfontosságú 155 mm-es tüzérségi lövedékek közös gyártásáról Ukrajnában - közölte egy ukrán miniszter, bár a gyártás csak két év múlva kezdődik.

- David Cameron brit külügyminiszter sürgette az amerikai törvényhozókat, hogy hagyjanak jóvá újabb segélyt Ukrajnának, egy nappal azután, hogy a szenátus republikánus képviselői blokkolták a Kijevnek szánt finanszírozási törvényjavaslatot.

"Nem az ukrán nép ereje, egysége, konszenzusa és bátorsága miatt aggódom... Azért aggódom, hogy nem fogjuk megtenni, amit meg kell tennünk" - mondta Cameron.

- Két lőtt sebet találtak Ilja Kiva volt ellenzéki ukrán képviselő holttestén, akit a moszkvai régióban gyilkoltak meg - közölte csütörtökön az orosz Nyomozó Bizottság (SZK). A hatóság szerint a nyomozók tárgyi bizonyítékokat, egyebek között töltényhüvelyt, egy töltényt és más tárgyakat foglaltak le, átvizsgálták az áldozat autóját és szállodai szobáját, valamint folytatják a tanúk kihallgatását és a nyomozati tevékenységet.

- Emmanuel Macron francia elnök találkozott Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel. A francia elnökség szerint "több olyan témát" is megvitattak, amelyek a jövő heti EU-csúcs napirendjén szerepelnek, köztük "az Ukrajnának nyújtott európai támogatás különböző aspektusait".

- Washington démonizálja Moszkvát, sajnálatos, hogy Joe Biden amerikai elnök azt állította, hogy Ukrajna veresége esetén fegyveres összecsapás alakulhat ki Oroszország és a NATO között - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak csütörtökön. "Nagyon sajnáljuk, hogy az amerikai vezetés kitart azon szokása mellett, hogy Oroszországot eszközként használja fel a saját belügyeiben" - hangoztatta a szóvivő.

- A kétoldalú viszony fejlődését méltatta Vlagyimir Putyin orosz és Ebrahim Raiszi iráni elnök kettőjük csütörtöki találkozóján a moszkvai Kremlben.

- Közel másfélezerrel nőtt az Oroszországban működő külföldi vállalatok száma 2022 március elejétől idén novemberig - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök csütörtökön a VTB bank Oroszország hív! elnevezésű moszkvai fórumán. "A nyugati politikai elit minden nyomása ellenére nem csökkent az Oroszországban működő külföldi struktúrák, üzleti struktúrák száma" - mondta.

- Csehország részéről mindenképpen folytatódni fog Ukrajna támogatása - jelentette ki Petr Pavel cseh köztársasági elnök csütörtökön Prágában, miután a Hradzsinban a kormányfővel, a parlament két házának elnökeivel és a külügyminiszterrel megvitatta a cseh külpolitika időszerű problémáit.