Háború: sok orosz már inkább keletre menekül a harcok elől

Hírek2022. szept. 27.D.J.

Ez történt az ukrán háború 215-dik napján:

- A mozgósítás elrendelése óta tömegek hagyják el Oroszországot. Az orosz-mongol határon is hosszú sorok alakultak ki. A Kreml közölte: egyelőre nem hoztak döntést a határok lezárásáról.

Németországban vita zajlik arról, hogy menedéket adjanak-e a menekülő oroszoknak. Nancy Faeser belügyminiszter szerint az ország potenciálisan készen áll arra, hogy védelmet nyújtson a dezertőröknek, de minden esetben egyéni alapon kell dönteni a menekülők befogadásáról.

- A keleti Luhanszk, Donyeck, Herszon és Zaporizzsja tartományokban péntek óta tartanak azok a "népszavazások", amelyekkel az érintett régiókat Moszkva be akarja csatolni Oroszországhoz. A nyugati országok jelezték, hogy a színlelt voksolások eredményét nem fogják elfogadni.

Az Egyesült Királyság 92 új szankciót jelentett be válaszul az orosz "álnépszavazásokra". A csomag többek között a voksolások szervezőit is bünteti.

- Vészhelyzetet állt elő az Északi Áramlat 2 egyik tengeri szakaszán. Bár az Oroszországból induló vezeték tanúsítási folyamatát a németek még a háború elején leállították, az Északi Áramlat 2 tele van földgázzal, amely most elkezdett szivárogni.

- Az oroszországi Irkutszk megyében egy sorozóirodában tüzet nyitott egy helyi lakos a járási katonai biztosra. Mielőtt meghúzta a ravaszt azt mondta: "Most mindannyian hazamegyünk."

- Több NATO tagállam, köztük az Egyesült Királyság, Németország és Olaszország légiereje gyakorlatokat tart a Balti-tenger felett.

- Hollandia az eddigieknél is több katonai támogatást ad Ukrajnának. Azután hogy beindult az orosz mozgósítás Mark Rutte miniszterelnök új szankciókat is bejelentett.

- Az Egyesült Államok ígéretet tett arra, hogy Ukrajnában a polgári biztonsági erőket 457,5 millió dollárral fogja támogatni. A cél, hogy a bűnüldözés elleni harcot is megerősítsék.

Ezen felül az USA újabb 12 milliárd dolláros katonai és gazdasági segítséget nyújtana Ukrajnának.

- Azok az orosz katonák, akik a csatatéren halnak meg teljes bűnbánatban részesülnek – jelentette be az orosz ortodox egyház feje, Kirill pátriárka.

- A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szerint készen állnak a tárgyalásokra a zaporizzsjai atomerőmű körüli védőzóna felállításáról.

- A behívott orosz hadkötelesek egy részét képzés nélkül küldik ki a frontra – állítják ukrán források.