Háború: sorra hódítják meg az orosz településeket az ukránok

Hírek2024. aug. 14.D.J.

Ez történt az ukrán háború 901-dik napján:

- Az oroszországi Kurszki terület ukrajnai lerohanása dilemma elé állította Vlagyimir Putyint - jelentette ki kedden Joe Biden amerikai elnök. New Orleansban újságírók kérdéseire válaszolva Biden elmondta, hogy az elmúlt hat-nyolc napban négy-öt óránként tájékoztatták az ukrán akcióról.

- Az ukrán kurszki bevonulás célja a jelek szerint az, hogy Oroszországot arra kényszerítse, hogy csapatokat vonjon ki Ukrajnából, hogy megvédje az orosz területet az ukrán határon átnyúló támadással szemben - mondta kedden egy amerikai tisztviselő, akit a Reuters hírügynökség idézett. Egy héttel az ukrán erők meglepetésszerű támadása után az orosz hatóságok azon fáradoznak, hogy a kurszki helyzetet ellenőrzésük alá vonják - írja a Guardian. A Biden-kormányzat ragaszkodott ahhoz, hogy

nem volt előzetes tudomása róla és nem vett részt a műveletben.

- A Guardian tudósítója térképeket, felvételeket és fotókat használó magyarázó írásában azt írja, hogy Ukrajna legfőbb katonai parancsnoka, Olekszandr Szirszkij tábornok hétfőn azt állította, hogy Ukrajna mintegy 1000 négyzetkilométert tart ellenőrzése alatt a kurszki régióban.

Az állítást orosz részről nagyrészt megerősítették. Alekszej Szmirnov, a kurszki terület megbízott kormányzója hétfőn videokonferencián keresztül közölte Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, hogy az ukrán erők 28 orosz települést, köztük városokat és falvakat tartanak ellenőrzésük alatt, akár 30 kilométerre Oroszország belsejében.

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, hogy a kijevi erők orosz hadifoglyokat gyűjtöttek össze, hogy "cserealapként" használják őket az elfogott ukrán harcosokért. "A nehéz és intenzív harcok ellenére erőink tovább nyomulnak előre a kurszki térségben […].

Hetvennégy település van ukrán ellenőrzés alatt" - mondta Zelenszkij.

- Az ukrán elnök felkérte legfőbb parancsnokát, Olekszandr Szirszkijt, hogy dolgozza ki a hadművelet következő "kulcsfontosságú lépéseit". "Mindent a terv szerint hajtunk végre" - válaszolta Szirszkij, anélkül, hogy részletezte volna.

- Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó kedden azt mondta, hogy Oroszországot rá kell kényszeríteni, hogy részt vegyen a békéről szóló csúcstalálkozón, mivel nem tenné ezt önként. "Az Oroszországhoz intézett egyszerű felhívások nem működnek, csak a kényszerítő eszközök összessége működik" - mondta, értve ezalatt a gazdasági és diplomáciai nyomást, valamint a kurszki inváziót.

- Az ukrán külügyminisztérium szóvivője, Georgij Tykhy kedden kijelentette, hogy Kijev nem érdekelt az orosz területek "elfoglalásában", és "teljesen legitimnek" nevezte Ukrajna lépéseit. "Minél hamarabb hajlandó Oroszország beleegyezni az igazságos béke helyreállításába, annál hamarabb szűnnek meg az ukrán védelmi erők Oroszországba irányuló rajtaütései".

- "Nem védték meg a határt" - mondta az Agence France-Presse-nek egy ukrán katona, aki részt vett az offenzívában. Egy 27 éves szakaszvezető, aki Faraon néven azonosította magát, azt mondta: "Az első napokban sok halált láttam.

Először félelmetes volt, de aztán hozzászoktunk. Sok haláleset volt" - ismételte meg, anélkül, hogy részletezte volna.

- Az ENSZ-ben Oroszország élesen kritizálta Ukrajna szövetségeseit a kurszki invázió miatt. "Nem fogjuk az agresszort áldozatként elismerni" - mondta Klemen Ponikvar vezető szlovén diplomata. "Nem kérdés, hogy melyik ország követett el számos jól dokumentált atrocitást, köztük háborús és emberiség elleni bűncselekményeket Ukrajna szuverén területén" - mondta Caleb Pine amerikai diplomata.

- Az orosz csapások legalább egy civilt megöltek és kettőt megsebesítettek az ukrajnai Szumi régióban - közölte a Kurszkkal határos helyi közigazgatás. Mint közölték: kedden 45 orosz támadást regisztráltak a régió ellen, köztük irányított bombatámadásokat és dróncsapásokat.