Háború: Súlyos megtorlást ígérnek az oroszok a krími támadás után

Hírek2024. jún. 25.Növekedés.hu

Volodomir Zelenszkij ukrán elnök leváltotta az ukrán vezérkar vezetőjét Jurij Szodolt, és Andriv Hnatov tábornokot nevezte ki a helyére – írja a The Guardian napi hadi tudósítása Volodimir Zelenszkij ukrán elnök esti videóját idézve.

Szodol az ukrán csapatok keleti és déli frontszakaszát irányította, ahol az orosz hadsereg az utóbbi hónapokban előrenyomult.

A leváltott Szodolra több panasz is érkezett az Azov ezred vezetőjétől, miszerint katonai veszteséségeket okozott az ukrán hadseregnek.

Bohdan Krotevics, az Azov ezred vezetője a Telegramon konkrét név említése nélkül azt írta, hogy egy bizonyos tábornok több ukrán halálát okozta, mint egy orosz tábornok.

Krotevics úgy fogalmazott, hogy a katonák 99 százaléka utálja ezt a bizonyos vezetőt, hozzátéve, hogy Szodol tevékenységének kivizsgálását kérte.

Az új vezető, Hnatov tábornok kinevezése után pedig megjegyezte, hogy Hnatov jó katonai vezető, és reméli, a jövőben jobb hírek érkeznek majd az ukrán frontról.

Hnatov 2022 óta a déli fronton volt vezető helyettes, és nagy szerepet játszott Herszon megye déli részének visszafoglalásában.

Az utóbbi időben több cserét is végrehajtottak az ukrán katonai vezetésben, és a fronton inkább védekezésre kényszerül.

Az Európai Unió tegnap bejelentette, hogy 1,4 milliárd euró katonai segélyt folyósít Ukrajnának, melyet a befagyasztott orosz vagyonból fedeznek.

Az Egyesült Államok várhatóan nemsokára bejelenti, hogy 150 millió dollár értékben küld lőszert Ukrajnának – írja a lap.

A Kreml Washingtont tette felelőssé a hétfői ukrán támadásért, melyet amerikai Atacms rakétákkal hajtottak végre a Krím félszigeten. A támadásban 4 ember életét vesztette és 151-en megsebesültek.

Moszkva megtorlást ígért, és behívatta Lynne Tracy amerikai nagykövetet, amiért Moszkva szerint az USA hibrid háborút folytat Oroszország ellen és a konfliktus részévé vált.

A Pentagon szerint Ukrajna önállóan választja ki a katonai célpontokat és saját maga dönt a katonai akciókról.

Az Európai Unió ma kezdi meg a tárgyalásokat Ukrajna csatlakozásáról, ami inkább politikai támogatást jelenthet a háború sújtotta országnak, mert a valós csatlakozáshoz még nagyon sok időre lesz szükség - emlékeztet a lap.