Háború: Szuperbombákat vetettek be az oroszok

Hírek2024. jún. 23.Növekedés.hu

Oroszország irányított bombákkal támadta Harkivot, Ukrajna második legnagyobb városát szombaton, a támadásban 3 ember életét vesztette, 52-en megsebesültek – írja a The Guardian. Harkiv 30 kilométerre fekszik az orosz-ukrán határtól.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint "az irányított bombák orosz terrorját meg kell és meg is lehet állítani".

Az ukrán elnök éjszakai videóüzenetében még több segítséget kért a nyugati államoktól, mert – mint mondta – az oroszok csak júniusban 2400 irányított bombával támadtak ukrán célpontokat, ebből 700 bomba Harkiv ellen irányult. Zelenszkij megsürgette az eddig elfogadott katonai segélyeket, hogy Ukrajna ki tudja védeni a bombatámadásokat.

Az elfoglalt Donyeck megye kormányzója szerint a szombati orosz támadásban öten vesztették életüket, a sebesültek között hét ember állapota válságos.

Szombaton is drónokkal támadták az ukránok a zaporizzsjai atomerőművet ellátó elektromos hálózatot. Az orosz fél szerint a nukleáris biztonságot a támadások nem veszélyeztették.

Ukrajna délkeleti és nyugati részén az energiaellátó hálózatot támadta az orosz haderő szombaton, ez volt az első alkalom, hogy az Azovi-tengerről intéztek támadást.

Az ukrán légvédelem 16-ból 12 rakétát hatástalanított, és az Oroszországból indított 13 drónt is megsemmisítette – jelentette be az ukrán légvédelem.

Orosz források 12 ukrán drón megsemmisítéséról számoltak be. A drónokkal a határmenti Brjanszk megyét célozták az ukránok, áldozatokról, károkról nem számolt be Alekszander Bogomaz, a megye vezetője.