Háború: Kulcsfontosságú, új segítséget kap Ukrajna Amerikától

Hírek2024. jún. 22.Növekedés.hu

A fegyvergyártásnál előrébb sorolják az Ukrajnának szánt rakétákat és egyéb fegyvereket - jelentette be a Fehér Ház.

Az Európai Unió tagállamai elfogadták, hogy jövő héten elindulhatnak a csatlakozási tárgyalások Ukrajnával s Moldovával – írja a The Guardian.

A belga elnökség alatt elfogadott nyilatkozatot Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az X-en történelmi lépésként értékelte, amely ukránok millióinak és generációknak hozhatja el az európai álmot.

Donyeck megyében egy orosz irányított bomba két ember halálát okozta, hárman pedig megsérültek pénteken a frontvonaltól 14 kilométerre fekvő Seljdove városban, ahol öt lakóépületet ért találat.

Ukrán katonai források szerint dróntámadást intéztek orosz olajfinomítók, radarállomások és más katonai objektumok ellen pénteken a kora reggeli órákban.

Orosz tisztviselők szerint Krasznodarban három önkormányzati épületet ért ukrán támadás. Az orosz Astra közösségi médiafelületen megjelent hírek szerint egy katonai légibázist találtak el az ukrán drónok.

A Nasa műholdfelvételei szerint több helyen is tűz ütött ki a krasznodari légibázison.

Ukrán dróntámadások következtében működésképtelenné vált az Enerhodar két elektromos áram szolgáltatója, amelyek árammal látják el a zaporizzsjai atomerőművet, illetve a város lakosságát. Orosz források szerint az atomerőmű működését nem érintette a dróntámadás.Az Egyesült Államok nemsokára újabb Patriot rakétákat küld Ukrajnának, amelyet előnyben részesít más országok megrendeléseivel szemben – jelentette be a John Kirby amerikai nemzetbiztonsági szóvivő.

Hangsúlyozta, hogy Ukrajna előrébb sorolása a NASAMS védelmi rendszerekre is vonatkozik, ugyanakkor az Izraelbe és Tajvanra küldött fegyverszállításokat a fegyverszállítási sorrend megváltoztatása nem érinti.

A Pentagon engedélyezte, hogy az amerikai gyártású rakétákat Oroszország területén is felhasználhatják az ukránok, önvédelmi célokra.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ukrán energiaellátás védelmét célzó fejlesztéseket jelentett be, mivel március óta a áramfejlesztési kapacitás közel felét támadás érte.

Az ukrán elnök szerint fejlesztik az alternatív energiaforrásokat és a megújuló energiát.