Háború: ukrán drónok Oroszország területét támadták meg

Hírek2022. dec. 26.Sz.A.

Fordulat a háború menetében: vasárnap ukrán drónok egy orosz területen lévő légibázisra mértek csapást.

A Moszkvától 730 kilométerre délre fekvő Szaratov légibázisára méret dróncsapást az ukrán hadsereg, a támadásban három orosz katona életét vesztette - számol be a The Guardian napi háborús összefoglalója.

- Az Engels légibázis több száz kilométerre van az ukrán frontszakasztól, a támadásról a hétfő reggeli orosz és ukrán média is beszámolt. Az RBC ukrán hírügynökség bezsámolója szerint két robbanást lehetett hallani a dróntámadás helyszínén. Orosz hírforrások szerint a város lakói is hallották a robbanásokat és a légiriadó sziránáit.

Lelőtt az orosz légvédelem egy alacsonyan szálló ukrán drónt a Szaratov megyei Engels hadászati katonai repülőtérénél, a lezuhanó roncsok három katonát megöltek - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium.

- Karácsony napján, vasárnap is szóltak a légiriadó szirénák KIjevben, bár nem volt közvetlen támadásra utaló jel. Valószínűleg orosz repülőgépek miatt riaszthatott a rendszer.

- A Herszon városát ért szombati orosz rakétatámadások után a város kormányzója véradásra buzdította a lakosságot. A 71 rakétatámadásban 16 ember vesztette életét. A romok alól mentést végző egyik osztagból hárman életüket vesztették egy robbanás miatt.

- A Bahmut városa elleni orosz offenzíva lendülete megtörhetett elemzők szerint. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) elemzőház szerint az ukrán haderő ellentámadásai lassítják az orosz előrenyomulást, melyben az orosz Wagner-csoport zsoldosai is harcolnak.

Az ukrán haderő ellentámadásai lassítják az orosz előrenyomulást, melyben az orosz Wagner-csoport zsoldosai is harcolnak.

- Az orosz parlament magasabb adókulcsot léptetne érvénybe azokra az orosz állampolgárokra, akik elhagyták az országot a háború kezdete óta. Nyugati becslések szerint 700 ezren menekültek el Oroszországból eddig főként a részleges mozgósítás bejelentése után.

- A kínai külügyminiszter, Wang Ji bejelentette, hogy tovább mélyítik kapcsolataikat Moszkvával a következő évben.

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök karácsonyi beszédében azt hangsúlyozta, hogy az ukránok saját karácsonyi csodát hoznak létre, és nem hajlaak meg az orosz támadások előtt, annak ellenére, hogy a csapások következtében milliók maradtak ismét áram nélkül. Az elnök szerint "a szabadságnak drága az ára, de a rabszolgaság ennél is többe kerül".

- Justin Welby Canterbury érseke és Ferenc pápa a háború befejezését kérték karácsonyi beszédükben. Elítélték az élelemexport fegyverként használatát, amely több millió ember életét fenyegeti Ukrajnán kívül.

- A Nyugat meg akarja osztani a történelmi Oroszországot - jelentette ki vasárnap Vlagyimir Putyin orosz elnök. Az orosz közszolgálati televízióban sugárzott interjúban kijelentette: "Minden a geopolitikai ellenfeleink politikáján alapul, akik meg akarják osztani Oroszországot, a történelmi Oroszországot".
Az elnök szerint "jó irányba halad" az orosz hadsereg. "Nemzeti érdekeinket, állampolgáraink érdekeit és a népünket védelmezzük" - mondta egy nappal azután, hogy 11. hónapjába lépett az ukrajnai orosz invázió.

Az orosz elnök ismételten bírálta Kijevet és nyugati szövetségeseit, akik "elutasítják a tárgyalásokat". Ő viszont - mint mondta - "kész tárgyalni a folyamat valamennyi résztvevőjével az elfogadható eredmények érdekében".

"Mindig is arra törekedtünk, hogy minden nézetkülönbséget békés eszközökkel oldjunk meg, tárgyalások útján" - tette hozzá.
Az amerikai Patriot rakétavédelmi rendszer Ukrajnába történő szállításával kapcsolatban aláhúzta, hogy "száz százalékban" bizonyos abban, hogy az orosz erők megsemmisítik az ukrán hadsereg által amerikai szövetségesétől hónapok óta kért fegyverzetet - írja az MTI beszámolója.

- Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó szerint Putyinnak le kell jönnie a valóság talajára, miután az orosz elnök úgy fogalmazott, hogy kész a tárgyalásokra, Podoljak szerint ez nyilvánvalóan nem igaz, Moszkva nem akar tárgyalásokat, csak a felelősséget szeretné áthárítani.