Háború: Előretörtek az ukránok Bahmutnál

Hírek2023. júl. 10.Sz.A.

A keddi NATO-csúcstalálkozón Ukrajna NATO-tagságának feltételeit is az újabb fegyverszállítmányokat vitatják meg. Eközben az ukrán erőknek Bahmut mellett sikerült előrenyomulniuk.

Az eheti vilniusi NATO-csúcstalálkozón Ukrajna esetleges NATO-csatlakozásának következő lépéséről is egyeztetnek a szövetség vezetői. A kérdésben az amerikai és a német álláspont is az, hogy amíg nem záródik le a háború, nem lehet NATO-tag Ukrajna. Erről Joe Biden amerikai elnök is beszélt a CNN-nek adott interjújában.

- Ukrajna azonban a további katonai segítségről kaphat biztonsági garanciákat az Egyesült Államoktól, Nagy-Britanniától, Franciaországtól és Németországtól - írja napi hadiösszefoglalójában a Guardian.

- Joe Biden elnök Ukrajna nem kész a NATO-tagságra, és a belépés előtt a NATO-nak egy racionálisan tervet kell Kijevnek adnia, amely a háború lezárását, a demokratizálódást, és egyéb feladatokat is tartalmaz.

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Andrzej Duda lengyel elnökkel tartott megbeszélése után kijelentette, hogy a lehető legjobb eredményt várják a vilniusi csúcstalálkozótól. Mint mondta, nem várja, hogy most azonnal csatlakozzanak a védelmi szervezethez, de abban reménykedik, hogy a tagfelvételről egyértelmű szándékot látnak a NATO oldaláról.

- Joe Biden elnök Londonban érkezett, ahol a NATO-csúcstalálkozó előtt megbeszélést folytat Rishi Sunak brit kormányfővel, és III.Károly királlyal. 

- Biden vasárnap telefonon beszélt Recep Tayyip Erdogan török elnökkel, és megerősítette: Washington célja, hogy Svédország minél hamarabb csatlakozzon a NATO-hoz. A Fehér Ház egyre nagyobb nyomást gyakorol Ankarára, hogy még a csúcstalálkozó előtt adja be a derekát a svédek belépésével kapcsolatban.

- Erdogan szerint Svédországnak az eddigieknél határozottabban kellene fellépniük az országban tartózkodó kurd szervezetek ellen. Joe Biden és Erdogan a NATO-csúcstalálkozó alkalmával négyszemközti megbeszélést is folytatnak.

- Washingtont egyre több kritika érte a hét végén saját pártjából és külföldről egyaránt, amiért pénteken bejelentette: hajlandó kazettás bombákat küldeni Ukrajnának. A bomba betiltását több mint 120 ország fogadta el, de nem írta alá az egyezményt az Egyesült Államok, Oroszország és Ukrajna sem.

- Frank-Walter Steinmeier német elnök a ZDF csatornának adott interjújában kifejtette: nem szabad megakadályozni, hogy az amerikaiak kazettás bombákat küldjenek Kijevben, ettől függetlenül Németország nem támogatja a bombák használatát.

Az ukrán erők jelentős előrehaladást értek el Bahmut környékén – jelentette be Olekszandr Szirszkij tábornok, vezérkari főnök.

- Az orosz légvédelem a Krím-félsziget felett, illetve Rosztov és Brjanszk megyékben négy rakétát semmisített meg. Nem érkezett hír áldozatokról vagy károkról a Krím-félszigeten, de Rosztovban és Brajsznkban több lakóépület is megrongálódott.

- Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök szerint a következő hónapban személyesen tartják meg a BRICS csúcstalálkozót, ahová Vlagyimir Putyin orosz elnököt is meghívták az a nemzetközi elfogatóparancs ellenére.