Háború: Meglepő bejelentést tettek a Wagner-zsoldosok

Hírek2023. júl. 9.Sz.A.

Öt ukrán hadifogoly katonai vezető tér vissza Ukrajnába Törökországból – jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

A katonai vezetők korábban Mariupol ostromakor védték a várost, melynek eleste után nemzetközi egyezmény keretében Törökországba kerültek. Oroszország szerint a hadifoglyok kiadása a nemzetközi szerződések megsértése.- Vlagyimir Putyin augusztusban láltogat Ankarában – jelentette be a török elnök.

- Joe Biden amerikai elnök ma Európába utazik, hogy részt vegyen a vilniusi NATO-csúcstalálkozón - írja a Guardian napi hadiösszefoglalója. A találkozó fő témája az ukrajnai háború és a fegyverszállítások lesznek. Az amerikai elnök Helsinkibe is ellátogat, hogy Finnország NATO-tagságát megünnepeljék.

- Rishi Sunak brit kormányfő bejelentette, hogy Nagy-Britannia nem küld kazettás bombákat Ukrajnának. Washington két nappal ezelőtt ismertette, hogy a 110 ország által betiltott, a civil lakosságra is veszélyes kazettás bombákból szállít Ukrajnának, mert fogytán van az ukrán hadsereg lőszerkészlete. A kazettás bombákat tiltó egyezményt nem írta alá az Egyesült Államok, Ukrajna és Oroszország sem.

Biden súlyos kritikákat kapott a kazettás bombák miatt, még a demokraták soraiból is szükségtelennek és szörnyű hibának bélyegezték a döntést, melyet Boris Johnson korábbi brit kormányfő bátor tettnek nevezett.

- A kelet-ukrajnai Liman városát rakétákkal támadta az orosz hadsereg, nyolcan életüket veszették, 13 fő megsérült. A rakéta egy lakóövezetbe csapódott be, több autó kigyulladt, járókelők vesztették életüket.

- A Wagner-csoport katonái arra készülnek, hogy visszatérjenek Fehéroroszország területére – jelentette be a zsoldoscsoport egyik vezetője. A lázadás óta nem lehet tudni pontosan, hol tartózkodik Jevgenyij Prigozsin.

- Lengyelország több mint ezer katonát csoportosít át a keleti határ közelébe a Wagner-zsoldosok fehéroroszországi tartózkodása miatti fenyegetés nyomán – jelentette be Mariusz Błaszczak lengyel védelmi miniszter

- A háború 500. napján Zelenszkij elnök a Kígyó-szigetre látogatott, amely az ország védelmének egyik szimbóluma lett, mert az ukrán katonák még a háború elején nem voltak hajlandóak megadni magukat az orosz hadseregnek.

- Törökország támogatja Ukrajna NATO-tagságát. Recep Tayyip Erdogan török elnök szerint nincs kétség afelől, hogy Ukrajna megérdemli a NATO-tagságot. A kérdés szerepel a vilniusi NATO-csúcstalálkozó napirendjén, a tagországok között azonban nem egységes az álláspont a kérdésben.