Háború: Vészjósló üzenetet tett közzé a Wagner zsoldosok vezetője

Hírek2023. máj. 1.Sz.A.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsoport vezetője szerint két hét múlva kezdődhet az ukrán ellentámadás, miközben a zsoldosok súlyos lőszer és rakétahiánnnyal küszködnek. Az orosz hadseregen belül kíméletlen eszközökkel próbálják fenntartani a rendet a katonák között.

Egy ukrán ellentámadás tragédiát jelentene Oroszországnak – mondta egy tegnapi interjúban Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsoport vezetője, aki szerint nincs a zsoldosainak továbbra sincs elegendő lőszerük.

A bahmuti ostromot vezető Wagner-csoport május közepére várja az ukrán ellentámadást, miközben a zsoldosoknak a szükséges lőszerállomány mindössze 10-15 százaléka áll rendelkezésükre - olvasható a The Guardian, a Reuters és az AFP napi hadiösszefoglalójában.

- Ferenc pápa háromnapos budapesti útja után hazatérve a repülőn adott interjú során hangsúlyozta, hogy a Vatikán és személyesen a pápa is bármit hajlandó megtenni az orosz-ukrán békéért. Mint mondta, már egy békeközvetítő misszió folyamatban van, de ez még nem nyilvános.

- Az orosz ellátási problémákat jelzi, hogy az orosz hadsereg logisztikai ellátásért felelős tábornokot leváltották, a jövőben Alekszej Kuzmenkov, a Nemzeti Gárda korábbi tagja – veszi át Mihail Mizincev tábornok posztját, és felel a haderő ellátási feladataiért – közölte az orosz védelmi minisztérium. Mizincevet hét hónap szolgálat után mentették fel pozíciójából.

- Az ukrán hadsereg továbbra sem adja fel Bahmutot, a város egyes keleti részeit még tartja. A szétbombázott városban még mindig gyakorlatilag utcáról utcára zajlanak a harcok.

Az ukrán haderő éjszakai támadást intézett az orosz-ukrán határnál fekvő Szuzemka település ellen.

- Az ukrán haderő éjszakai támadást intézett az orosz-ukrán határnál fekvő Szuzemka település ellen, a csapásban négy ember életét vesztette – számolt be a terület orosz kormányzója.

- Az orosz hadsereg drákói módszerekkel igyekszik helyreállítani a rendet a katonák között, az eszközök között az is szerepel, hogy a fegyelmet megszegőket földbe ásott lyukakba zárják, melyet fémtetővel zárnak le.

- A brit hírszerzés szerint a fegyelmet betartató szigorú intézkedések száma tavaly október óta , majd Valerij Geraszimov tábornok, vezérkari főnök  januári kinevezése után jelentősen emelkedett.

- Eltemették a pénteki orosz rakétatámadás civil áldozatait, az orosz haderő lakóházakat támadt meg Umanban, több gyermek is életét vesztette.