Háború: Új helyszín lett az összecsapások fő terepe

Hírek2023. aug. 13.Sz.A.

Három rakétatámadást indítottak ukrán erők a Krím-félszigetet összekötő Kercsi-híd ellen, az orosz hadsereg megtorlást hirdetett.

A Krím orosz vezetője szerit az orosz légvédelem mindhárom rakétát lelőtte a levegőben, és nem keletkezett kár. A híd közelében füst látható – írja a The Guardian napi hadiösszefoglalója.

Tavaly októberben egy robbantás miatt le kellett zárni a vasúti és a közúti hidat egyaránt.

Az orosz külügyminisztérium terrortámadásnak minősítette a Kercsi-híd megtámadását, mert civil infrastrukturális célpontra irányult az ukrán támadás. A háború kezdete óta az orosz hadsereg számos civil célpontot – gátakat, elektromos hálózati központokat, iskolákat, parkokat, lakóházakat, hoteleket és templomokat is támadás alá vett.

A híd elleni támadás előtt több órával orosz erők 20 olyan ukrán drónt lőttek le, amelyek a Krím-félszigetet támadták.

Kijev emellett moszkvai célpontokat is drónokkal támadt az utóbbi időkben.

Ukrán katonai források szerint szombaton az ukrán hadsereg előrenyomult a déli fronton, és részleges sikereket ért el Zaporizzsja megye déli részében, Robotine falu környékén. 

Donyeck megyében hat ember – köztük egy 12 éves gyerek – is életét vesztette ukrán rakétatámadásokban, az ukrán erők kazettás bombákat is használtak a támadás során – mondta a megye orosz vezetője szombaton.

Herszon megyében ugyanakkor az orosz erők hajtottak végre rakétatámadásokat, két idős ember megsérült.

Egy SU-30-as vadászgép gyakorlatozás közben lezuhant, és a gépen lévő két pilóta életét vesztette – jelentette a RIA hírügynökség.

Két ember életét vesztette Zaporizzsja és Harkiv megyékben, Kupianszk körzetében orosz támadások következtében.

Az orosz hadsereg által elfoglalt Herszon megyében fekvő Lazurne településen a lakosok csak akkor juthatnak hozzá inzulinhoz, gyógyszerekhez és humanitárius segélyekhez, ha orosz útlevelet igényelnek.

Odesszában több strandot is megnyitottak - a háború kezdete óta először. A kikötőváros körül tengeri aknákat helyeztek el az oroszok, és az elmúlt év során több gyanús tárgyat is partra sodort a víz, ezért nem merték használni a strandokat.

Ukrán határőrök megemlékeztek a Kígyó-szigetet védőkre, akik megtagadték, hogy átadják a szigetet az orosz hadseregnek. A megemlékezés során az egyik katona úgy fogalmazott, hogy felszabadítják az ukrajnai Krím-félszigetet, és arról is meg fognak emlékezni.

Alekszander Bahtin orosz ellenzéki aktivistát hat év börtönre ítéltek, amiért kritizálta az Ukrajna elleni orosz háborút.