Háború: Előretörtek az oroszok, hiperszonikus rakétákat is bevetettek

Hírek2023. aug. 12.Sz.A.

Az északkelet-ukrajnai Kupianszk városa mellett húzódó frontvonalon előretörtek az orosz erők, több helyen az ukrán lakosságot evakuálni kellett.

Kupianszk városát és Harkiv megye északkeleti részét még tavaly szeptemberben visszafoglalták az ukrán katonák, de az utóbbi hetekben az orosz hadsereg visszaverte az ukránokat - írja a Guardian.

Az orosz hadsereg Kinzsal hiperszonikus rakétákat vetett be Ukrajna nyugati részén pénteken, a támadásban egy nyolc éves fiú életét vesztette. A rakétákat Oroszország déli részéből lőtték ki, az egyik rakétát még Kijev megye felett hatástalanította az ukrán légvédelem, de a lehulló roncsok károkat okoztak. A Kinzsal-rakéták hatótávolságát 2000 kilométerre becsülik.

Az Egyesült Államok új szankciókat vetett ki az orosz pénzügyi elit egyes tagjai ellen – közölte az amerikai pénzügyminisztérium pénteken. Az érintett oligarchák az egyik legnagyobb orosz pénzügyi befektetői csoport, az Alfa Group Consortium tagjai.

Az Európai Unió 223 800 rakétát szállított Ukrajnának az ukrán tüzérsget segítő program keretében.

Az ukrán ügyészség közlése szerint a háború során eddig 499 ukrán gyermek vesztette életét, és 1 097 fő megsérült. Az ügyészség tartja számon a háborús bűncselekményeket, melyek száma 82-vel nőtt a héten, így összesen 102 849-re emelkedett.

Alekszander Lukasenko fehérorosz elnök felkérte a miniszterelnökét, hogy folytasson tárgyalásokat Lengyelországgal a határon kialakult feszültségek növekedése miatt – jelentette a Belta fehérorosz hírügynökség.

Orosz hírforrások szerint a Kreml lezárna néhány moszkvai repteret a sorozatos ukrán dróntámadások miatt, melyek a fővárost érik.

A Krím-félszigetet Herszonnal összekötő híd javítása még egy hónapot vesz igénybe – jelentette be Herszon megye orosz vezetője. A hidat augusztus 6-án érte ukrán támadás.

Orosz hatóságok ukrán tinédzsereket vittek orosz katonai nevelőtáborba az elfoglalt területekről. A fiatalok katonai kiképzésben részesülnek a táborban, amely augusztus elsején nyitott meg – közölték ukrán források.

Az ukrán határőrség több ukrán hadköteles személyt állított meg a határon, mert megpróbálták Moldova felé elhagyni az országot. A feltartóztatottak állítólag fejenként 4500 dollárt fizettek moldovai állampolgároknak, hogy kijuttassák őket Ukrajnából. Románia irányába menekülő ukránokat is feltartóztattak, ők 4000 dollárt fizettek, hogy átjuthassanak Romániába, és elkerüljék a besorozást.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter megígérte, hogy az új Taurus cirkálórakétákat csak ukrán területeken használják majd. A rakéták 500 kilométeres hatótávolságúak, és Ukrajna nyugati szövetségesei azt kérték, ne vessék be a fegyvert Oroszország területén.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elrendelete a az összes megyei sorozóbizottság vezetőinek leváltását,  mert több vezető ellen felmerült a vád, hogy kenőpénz fejében eltekintettek több hadkötelesek besorozásától.