Háború: újabb európai országot fenyegetett meg Oroszország

Hírek2022. szept. 2.D.J.

Ez történt az orosz-ukrán háború 190-dik napján:

- Az orosz külügyminiszter Moldovának üzent. Figyelmeztetett, hogy az orosz csapatok biztonsága a leszakadó Dnyeszteren túli régióban nem kerülhet veszélybe. Ha mégis akkor az egy Oroszország elleni támadásnak fog minősülni és kirobbanthat egy katonai konfliktust.

Bár hivatalosan a nemzetközi színtéren Moldovát a nemzetközi közösség egységes országként ismeri el, de facto a keleti részein létrejött a roppant apró, kevesebb mint 500 ezer fős Dnyeszter Menti Köztársaság,

ahol a 90-es évek óta mind a mai napig az orosz hadsereg „őrzi a békét”.

- A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) emberei szeretnének az orosz kézbe került zaporizzsjai atomerőműben maradni, miután csütörtökön hozzáférést kaptak a helyszínhez.

„Nem megyünk sehová. A NAÜ most ott van az erőműben és ott is fog maradni – mondta el a szervezet vezetője Rafael Grossi, aki leszögezte, hogy a szakértőik pártatlan, semleges és technikailag megalapozott helyzetértékelést fognak adni az üzemben uralkodó állapotokról.

Grossi szerint a zaporizzsjai atomerőmű többször is megsérült, ezért aggódik a fennálló helyzet miatt.

- Moszkva és Peking jövő szerdáig közös hadgyakorlatot tart Oroszország távol-keleti részén és a Japán-tengeren, több mint 50 ezer katona és 150 repülőgép, illetve 60 hadihajó bevonásával.

- Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik közeli szövetségese Viktor Vekselberg amerikai ingatlanjait átkutatták az Egyesült Államok szövetségi ügynökei.

A dúsgazdag üzletember 120 millió dolláros jachtját már áprilisban lefoglalták.

- A német belföldi hírszerző ügynökség vizsgálja azokat az állításokat, amelyek szerint Oroszországnak kémkedett két magas rangú német köztisztviselő, akik az energiaellátásról szóló döntéseknél kulcspozíciókat töltöttek be.

- A legnagyobb magánkézben lévő orosz olajtársaság a Lukoil vezetője Ravil Maganov meghalt miután kiesett egy moszkvai kórház ablakán. Maganov a Lukoil második csúcsvezetője, aki rejtélyes körülmények között vesztette el az életét az elmúlt hónapokban.

- A vakáció után csütörtökön volt az első tanítási nap az ukrán iskolákban. Csak azok az oktatási intézmények nyitottak újra, amelyek a háború miatt nem szenvedtek komoly sérülést és olyan területen helyezkednek el, ahol nem fenyeget rendszeres ágyúzás.

A működés feltétele, hogy a diákok kellő számban válasszák a személyes oktatást.

Az iskolák pincéit többnyire menedékhellyé alakították, a tanárokat pedig kiképezték rá, hogy mit tegyenek, ha esetleg támadás éri az intézményt.

- A Human Rights Watch nevű emberi jogi szervezet állítása szerint az inváziós haderő erőszakkal visz ukrán civileket Oroszországba, illetve orosz kézen lévő területekre. Mindez háborús bűnnek minősül.