Eddig nem úgy fest, hogy az amerikai gazdaság lenne a háború nagy nyertese

Elemzések2022. szept. 2.Sz.A.

Két, nemrég elfogadott nagy gazdaságélénkítő program - a klímavédelmi és a diákhitelek egy részének eltörlése - sem garantálja, hogy idén a lelassult növekedéssel jellemezhető amerikai gazdaság megúszhatja a recessziót. A magas infláció, a kamatemelések és a visszafogottabb lakossági fogyasztás a 80-as évek legelejének válságához hasonlítható. A munkaerőpiac azonban gyorsabban visszaépült a járvány előtti szintre mint a 2009-as válság után.

Hivatalosan ugyan nem jelentették még be, hogy az Egyesült Államok recesszióban lenne, a technikai recesszió feltételeit viszont már teljesített a világ legnagyobb gazdasága: az első negyedéves zsugorodást követően az év második három hónapjában is csökkent az ország teljesítménye.

A gazdasági növekedés nullára lassult elsősorban a magas, 8,5 százalékos infláció, a visszafogottabb fogyasztás és beruházások miatt, a vezető tőzsdei mutatók pedig idén 10 százalék körüli esést mutatnak a január eleji helyzethez képest.

Már az is jó hír, hogy az első negyedév 1,6 százalékos esését követően a gazdaság április és június között az elemzők által várt 0,8 százalékos eséssel szemben „csak” 0,6 százalékkal lett kisebb. A munkanélküliség azonban mindössze 3,5 százalék, ami azt jelenti, hogy két és fél év alatt visszatért a járvány előtti kerékvágásba az amerikai munkaerőpiac. Összehasonlításképp a 2008-as válság után hat évnek kellett eltelnie a visszarendeződéshez.

Az USA GDP növekedése az elmúlt 3 évben (év/év, %)


Az USA GDP növekedése az elmúlt 3 évben (év/év, %)

Nem csak a kamatemelés viheti recesszióba a gazdaságot

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve-nek nem nagyon van más eszköze a vágtató infláció letörésére, mint az alapkamat drasztikus emelése. Legalábbis erről beszélt a CNBC-nek Stephen Roach, a Yale Egyetem közgazdásza, aki korábban a Morgan Stanley Asia közgazdásza volt.

A tekintélyes szakértő attól tart, hogy a Fed kényszerű kamatemelése annyira visszafogja az amerikai gazdaságot, hogy akár 2024-ig is eltartó recesszióra is számítani lehet. Úgy véli, Jerome Powel Fed-elnök nem tehet mást, mint amit elődje, Paul Volcker a nyolcvanas években. A Fed tizenkettedik elnöke, a szervezetet 1979 és 1987 között vezető Volcker akkor határozott kamatemeléssel igyekezett letörni az inflációt. Ennek hatására tíz százalék fölé emelkedett a munkanélküliség, mire sikerült eredményt elérnie. 

A negyven évvel ezelőtti extra magas munkanélküliségi szintet csak akkor kerülhetik el, ha a reálkamatot olyan magasságokban emeli a Fed, amely már jelentősen korlátozza a gazdasági növekedést.

Az amerikai infláció alakulása az elmúlt egy évben (év/év, %)

Az amerikai infláció alakulása az elmúlt egy évben (év/év, %)

A Fed ebben az évben már 2,25 százalékkal emelte a kamatot, és szeptemberben várhatóan további 50-75 bázispontos emelés várható, a munkanélküliség azonban még mindig rekordalacsony, alig haladja meg a 3,5 százalékot, vagyis Roach szerint van még bőven teendője a Federal Reserve-nek.

Borús előrejelzések

A szakértő arra számít, hogy a szeptember első péntekjén nyilvánosságra hozandó munkanélküliségi adatok emelkedést mutatnak majd, de nem lesz kiugróan magas annak értéke. Számításai szerint legalább 5-6 százalékig emelkedik majd a munkanélküliségi ráta, mire sikerül megfogni az inflációt. Nemcsak Roach jóslata, de más adatok is az amerikai gazdaság problémáit jelzik. Augusztusban már a második egymást követő hónapban csökkent az amerikai gazdaság teljesítménye az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének előzetes értékelése alapján. A gazdaságkutató intézet augusztusi felmérésében a feldolgozóipari BMI az előzetes adatok alapján a júliusi 52,2 pontról 51,3 pontra mérséklődött, pedig az előzetes várakozások 52 pontról szóltak. 

A másik fontos mutató, a szolgáltatóipari BMI pedig a második egymást követő hónapban állt a zsugorodást jelző 50 pont alatt, a júliusi 47,3 pontról 44,1 pontra süllyedt. Az elemzői várakozások átlaga ezzel szemben a mutató júliusi értékéhez képest szerény javulásról szólt, illetve arról, hogy augusztusban 49,2 pont lesz a mutató értéke.

Az USA külkereskedelmi egyenlegének alakulása (millió dollár)

Az USA külkereskedelmi egyenlegének alakulása (millió dollár)

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok összesítésével képzett kompozit BMI augusztusi előzetes értéke 45 pontra csökkent a júliusi 47,7 pontról, miközben az elemzői várakozások átlaga 49 pontot mutatott. A kompozit mutató 2020 júliusa óta idén júliusban került először 50 pont alá.

A fenti értékek azért mutatják jól az amerikai gazdaság állapotát, mert a szolgáltatások fedik le az amerikai gazdaság közel kétharmadát, a feldolgozóipar pedig nagyjából annak 12 százalékát adja.

Jönnek az új mentőcsomagok, de mire lesz ez elég?

Ugyanakkor az is igaz, hogy az augusztus 16-án törvénybe iktatott inflációellenes csomag (Inflation Reduction Act - IRA), összesen 740 milliárd dollárt pumpál különböző szektorokba, hogy növelje az ország gazdasági versenyképességét és szociális stabilitását. A csomagon belül is kiemelt  figyelmet kapott a klímavédelem: 369 milliárd dollárt szánnak a területre a következő 10 évben, ez Magyarország GDP-jének kétszerese.

Az egyre nehezebbé váló helyzetben más engedményekről is szólnak a hírek. Az amerikai kormány 10 ezer dollárral, vagyis több mint 4 millió forinttal csökkenti azon magánszemélyek szövetségi diákhitel-tartozását, akik évente kevesebbet keresnek mint 125 ezer dollár, azaz 50 millió forint.

Az USA államadóssága a GDP arányában (%)

Az USA államadóssága a GDP arányában (%)

A kifejezetten hátrányos helyzetben lévők ennél is nagyobb, 20 ezer dolláros könnyítést kapnak. Így 20 millió amerikai diáknak lényegében törlik a hitelét. Ugyanakkor a tehetősebbek részére nem jár ez a kedvezmény.

Pesszimista az IMF

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) is tisztában van az amerikai gazdaság nehezedő helyzetével, ezért júliusban ismét csökkentette növekedési előrejelzését. Ezúttal 2,9-ről 2,3 százalékra vágta vissza az amerikai GDP várt bővülési ütemét, mivel gyengül a GDP számára kulcsfontosságú lakossági fogyasztás. Az IMF ezt megelőzően június végén adott ki előrejelzést a világ legnagyobb gazdaságának növekedéséről. Akkor a reál-GDP 1,7 százalékos bővülését jelezték 2023-ra; ezt júliusban szintén visszavágták 1 százalékra.

Jerome Powell, a Fed vezetője szerint idén elkerülhető a recesszió, de a gazdasági növekedés erős lassulásával kell számolni a fogyasztás és a beruházások visszafogása miatt.