Háború: Megkezdhette a fogolycseréről szóló tárgyalásokat Kijev és Moszkva

Hírek2024. aug. 15.Növekedés.hu

Ukrajna megkezdte az újabb fogolycseréről szóló tárgyalásokat Oroszországgal, miközben folytatódik a Kurszk megye elleni ukrán támadás.

A Financial Times értesülése szerint azokról az orosz állampolgárokról van szól, akiket a kurszki hadművelet során eddig ejtett az ukrán hadsereg, cserealapként Oroszországban fogva tartott ukrán állampolgárokért cserébe.

A tárgyalásokat egy héttel azután kezdték meg, hogy a nyugat-oroszországi megyére lecsapott az ukrán hadsereg, az ukrán belbiztonsági szolgálat szerint ennyi idő alatt a háború kitörése óta a legtöbb hadifoglyot ejtették - írja a lap.

Mint arról a Guardian beszmolt, az ukrán dróncsapások hulláma az orosz Voronyezsi, Kurszki, Szavszlejka és Boriszoglebszk légibázisokat vette célba, ahonnan a harci gépek felszállnak, hogy siklóbombákat dobjanak le Ukrajnára. Kijev szerdán azt is állította, hogy lelőtt egy orosz Szu-34-es repülőgépet Kurszk térségében, ahol 100 orosz foglyot is elfogtak.

Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter azt mondta, hogy a kurszki művelet egy ütközőzónát hoz létre, „hogy megvédje határ menti közösségeinket a mindennapos ellenséges támadásoktól”. Kurszk megszállása mellett az oroszországi Belgorod régióban is rendkívüli állapotot hirdettek az ukrán támadások miatt.

Az ukrán vezérkar legfrissebb, szerdai összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége mostanra meghaladta az 594 ezret.