Háború: Megtorlást ígért Putyin a Kurszk elleni ukrán támadás miatt

Hírek2024. aug. 13.Növekedés.hu

Ez történt a háború 903. napján.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szakemberei hétfőn tanulmányozták a zaporizzsjai atomerőműnél kialakult helyzetet, de még nem tudták megállapítani, mitől keletkezett tűz a hét végén. Moszkva és Kijev egymást vádolják az orosz ellenőrzés alatt álló atomerőműben kialakult tűz miatt - írja a Guardian.

Vlagyimir Putyin orosz elnök rá lesz kényszerítve, hogy békét kössön, ez az ukránok kurszki támadásának egyik célja – mondta Olekszander Szirszkij ukrán vezérkari főnök, aki megerősítette, hogy folytatódik az ukránok kurszki hadművelete.

Kurszk megye orosz kormányzója szerint az ukrán erők eddig 28 települést foglaltak el, 12 kilométer mélyen és 40 kilométer hosszúságban hatoltak be orosz területekre.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint az ukrán támadás arra irányult, hogy Kijev jobb pozíciókat harcolhasson ki magának egy esetleges béketárgyaláson, és hogy lelassítsa az orosz erők előre nyomulását a keleti fronton.

Putyin szerint az ukránok megfelelő választ fognak kapni a kurszki támadásra. Az orosz elnök szerint a támadás ellenére az orosz haderő a front egészén folytatja az előre nyomulást. Az orosz védelmi miniszter szerint Donyeck régióban még fokozták is a támadások intenzitását.Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a kurszki települések elfoglalásának védelmi célja van, ezekről a területekről indítanak támadást Ukrajna ellen.

Ott kell megsemmisíteni az orosz terroristákat, ahonnak csapásokat mérnek Ukrajnára

– tette hozzá esti videóbeszédében Zelenszkij, aki szerint az oroszországi területek támadásával Putyint tárgyalóasztalhoz lehetne ültetni.

Oroszország mintegy ezer négyzetkilométere van jelenleg az ukrán csapatok ellenőrzése alatt

- jelentette be Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka hétfőn azon a videofelvételen, amelyet Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tett közzé a Telegramon.

Az államfő hétfőn újabb haditanácsot hívott össze, amelyen jelentéseket hallgatott meg az ukrán erők támadó hadműveletéről az oroszországi Kurszk régióban - írja az MTI.

"A legfontosabb Olekszandr Szirszkij főparancsnok jelentése volt a fronton végrehajtott védelmi műveleteinkről és a kurszki hadműveletről. Hálásak vagyunk minden katonának és parancsnoknak a kitartásáért és határozott fellépéséért. Többek között utasítottuk a belügyminisztert, más tisztviselőket és az Ukrán Biztonsági Szolgálatot (SZBU), hogy készítsenek humanitárius tervet a hadművelet területére" - közölte Zelenszkij.

A közzétett videófelvételen Szirszkij arról beszélt, hogy az ukrán hadsereg továbbra is támadó hadműveletet hajt végre az Oroszországi Föderáció kurszki régiójában. "A helyzet a mi ellenőrzésünk alatt áll" - szögezte le.Jóllehet az akció már közel egy hete megkezdődött, ukrán részről most először erősítették meg hivatalosan, hogy az ukrán hadsereg behatolt Oroszországba, és hadműveletet hajt végre a kurszki régióban - mutatott rá az Ukrajinszka Pravda hírportál.