Háború: Ukrajna rakétákkal támadta a Krím-félszigetet

Hírek2024. júl. 27.Növekedés.hu

Ez történt a háború 884. napján.

Ukrán rakéták egy orosz katonai légibázist támadtak a Krím-félsziget nyugati részén – jelentették ukrán források.

A célpont különösen fontos, mert az orosz vadászgépek innen szállnak fel, hogy a Fekete-tenger térségét ellenőrzésük alatt tartsák, és ukrán területek ellen intézzenek csapásokat. A támadást orosz források nem kommentálták – írja a Guardian.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök esti videóüzenetében köszönetet mondott az ukrán légierőnek az orosz légibázis elleni pontos támadásért. Az ukrán légierő az utóbbi hónapokban többször is támadta az orosz légvédelmet a Krím-félszigeten.

Az orosz légvédelem 12 ukrán drónt hatástalanított az orosz-ukrán határ melletti, Oroszországhoz tartozó Brjanszk megyében. Belgorod megyében három dróntámadás és rakétacsapás okozott károkat orosz épületekben – számolt be Vjacseszlav Gladkov megyei kormányzó.  

Az amerikai pénzügyminisztérium szerint a G7 csoport 50 milliárd kölcsönt folyósíthat Ukrajnának, melyet a befagyasztott orosz pénzek kamataiból is biztosítanának.

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter szerint a G20 csoport pénzügyminisztereinek találkozóján megegyezés született júniusban arról, hogy továbbra is befagyasztva tartják a orosz központi bank pénzeszközeit, melyeket 2022-ben, az invázió után vettek zár alá.

Szlovákia pénteken bejelentette, hogy technikai segítséget nyújt Ukrajnának, hogy vissza lehessen állítani az orosz olajszállítást Magyarországnak és Szlovákiának.

A Lukoil vállalatra vonatkozó kijevi embargó miatt szeptembertől részleges üzemanyaghiány következhet be a két országban. Az ügyben Robert Fico szlovák kormányfő Denisz Smihal ukrán kormányfővel tárgyalt a technikai megoldásról.