Háború: Orosz rakéták zúdultak Ukrajnára, rengeteg a halott

Hírek2024. júl. 26.Növekedés.hu

Ez történt a háború 884.napján.

A Pentagon még két milliárd dollár értékben küld Ukrajnának lőszert, rakétákat és katonai eszközöket, miután hibát fedeztek fel a védelmi minisztérium számításaiban. Az Egyesült Államok védelmi minisztériuma így 8,2 milliárd dollárra emelte az Ukrajnának küldött hadiipari eszközök teljes összegét.

A Pentagon összesen 6,2 milliárd dollár értékben tévedett az érték kiszámításával, mert a leértékelt ár helyett pótlási költséggel kalkuláltak.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter hongkongi látogatása során kérte, hogy Hongkong ne kerülje meg az Oroszországra vonatkozó szankciókat, mert ezzel az ukrajnai háborút és emberek halálát segíti elő - írja a Guardian.

Aggodalmat keltőnek nevezte az amerikai védelmi miniszter Kína és Oroszország légierejének közös járőrakcióját Alaszka közelében.

Lloyd Austin újságírók előtt arra reagált, hogy az Észak-amerikai Légtérvédelmi Parancsnokság (NORAD) szerdán bemért két orosz Tu-95 nagy hatótávolságú bombázót és két kínai H-6 bombázót.

Az orosz és kínai katonai járműveket amerikai és kanadai vadászgépek észlelték.

A Pentagont vezető miniszter hangsúlyozta, hogy az idegen repülők nem léptek be az amerikai légtérbe, végig nemzetközi területen maradtak, ugyanakkor a fejleményt aggodalmat keltőnek nevezte, mert összefügg a két ország közeledésével, illetve azzal, hogy Kína támogatást nyújt Oroszország Ukrajnában viselt háborújához.

Első alkalommal fordult elő, hogy az orosz és a kínai légierő gépei együtt mutatkoztak Alaszka partjai közelében, és első alkalommal jelent meg kínai bombázó az Egyesült Államok alaszkai légtérvédelmének megfigyelési zónájában.

Mintegy 40 külföldi kiképző és 60 ukrán katona vesztette életét, amikor az orosz hadsereg Iszakander-M rakétarendszerrel mért csapást Harkiv ipari övezetében a Szkorpion építőipari vállalat egy épületére, amelyben "zsoldosokat" szállásoltak el - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Iszkander-csapás érte a harkivi harckocsigyárat is, megsemmisítve két javítóműhelyt. A tárca közölte, hogy a páncélozott járművek helyreállítása itt leállt - írja az MTI.

A beszámoló értelmében az orosz erők az elmúlt nap folyamán a hatból négy frontszakaszon nyomultak előre Ukrajnában, és a harkivi régióban hat, a donyeckiban pedig hét ellenrohamot vertek vissza. A Moszkvában kiadott hadijelentés szerint az ukrán hadseregnek több mint kétezer katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan a harci érintkezés vonalán.

A minisztérium a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg egyebek mellett három lőszer- és egy üzemanyagraktárt, egy tengeridrón-bázist, négy harckocsit - köztük egy amerikai Abramst -, 11 páncélozott harcjárművet - közülük öt amerikai Bradley gyalogsági harcjárművet egy parkolóban -, egy lengyel Krab, valamint két-két amerikai M777-es és M198-as, valamint egy-egy brit FH-70-es és ukrán Bohdana vontatott tarackot, három HIMARS-rakétát, továbbá 52 drónt, közülük 26-ot a "különleges hadművelet" övezetén kívül.

Szergej Lebegyev, "a mikolajivi földalatti mozgalom koordinátora" a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy orosz csapás érte a boriszpili reptér üzemanyagtárolóját és a cserkasszki régióban lévő Szmila vasútállomását is.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek ukrán tüzérségi és dróntámadást. A Belgorod megyei Sebekinóban egy civil életét vesztette, kettő megsebesült, Donyeckből egy férfi halálát jelentették.