Háború: Visszavonulót fújtak az oroszok az Azovi-tengeren a sikeres ukrán csapások után

Hírek2024. júl. 25.Növekedés.hu

Ez történt a háború 883. napján.

Oroszország visszavonta az Azovi-tengeren állomásozó hajóit – az ukrán haditengerészet vezetősége szerint. Ennek előzménye, hogy az ukrán hadsereg az elmúlt hónapokban több sikeres támadást hajtott végre a Krím-félszigeten és a Fekete-tengeren orosz célpontok ellen – írja a Guardian.

Ismét Harkiv városát támadta ballisztikus rakétákkal az orosz hadsereg szerfán, egy aknamentesítéssel foglalkozó svájci cég központját érte találat – ukrán források szerint. A támadás után megérkeztek a mentőegységek, és csak tíz perccel a következő támadás előtt hagyták el a helyszínt.

Donyeck megyében Pokrovszk városánál nehéz helyzetbe kerültek az ukránok az orosz hadsereg támadásai miatt, jelenleg Pokrovszk városánál zajlanak a leghevesebb harcok.

Az orosz erők Harkiv városától északra előrenyomultak, és Andijivkától észak-nyugatra, és Andijivka irányába haladnak.Az amerikai Insitute for the Study of War (ISW) elemzőközpont szerint az orosz hadsereg komoly utánpótlási problémákkal küszködik az elesett, illetve megsebesült katonákat és a katonai felszereléseket is egyre nehezebben tudják pótolni.

Brit források szerint ugyanakkor akár 2026-2027-ig is kitart az orosz haderő a szovjet időszakban gyártott katonai felszerelések felújításával.Az új harckocsik gyártásával az oroszok nem tudják tartani az iramot a fronvonalakon kialakult nagy veszteségek miatt, egy újabb mozgósítás pedig nagyon népszerűtlen az orosz lakosság körében.

Oroszország jelenleg még nem kész a béketárgyalásokra – mondta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a Vang Ji kínai külügyminiszterrel folytatott pekingi tárgyalásai során.

Kuleba egy videóüzenetben hangsúlyozta, hogy Ukrajna akkor hajlandó tárgyalni, ha az önállóságát és a területi integritását fenn lehet tartani, amit Kína is egyértelműen megerősített.

A kínai külügyminisztérium szóvivője szerint a helyzet nem érett meg a béketárgyalásokra: az orosz sajtó szerint Kuleba kész lenne a tárgyalásokra, amit az ukrán külügyminiszter azonnal cáfolt.