Háború: Váratlan bejelentést tett a békéről Zelenszkij

Hírek2023. feb. 25.Sz.A.

Fontolóra veszi az ukrán vezetés a kínaiak békejavaslatát - jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken.

Zelenszkij elnök szerint a kínaiak tűzszünetre vonatkozó javaslatának több elemét is üdvözölte.

A kínai kormány a háború évfordulójának alkalmából béketárgyalásokat kezdeményezett, és felhívta a hadviselő feleket, hogy kerüljék el a nukleáris eszkalációt, valamint fejezzék be a civil lakosok támadását.

Zelenszkij szerint "Kína ismertette a gondolatait, és elkezdett Ukrajnáról beszélni, ami már önmagában is üdvözlendő" - olvasható a The Guardian napi háborús összefoglalójában.

Maria Zaharova orosz külügyi szóvivő szerint a különleges katonai hadművelet orosz céljaira nyitott Kína, vagyis az orosz külügy álláspontja szerint ez azt is jelentené, hogy elismerné Oroszország új területi igényeit Ukrajnában - így az egyoldalúan elcsatolt négy régiót is, tehát Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja megyéket is.

A különleges katonai hadművelet orosz céljaira nyitott Kína, vagyis az orosz külügy álláspontja szerint ez azt is jelentené, hogy elismerné Oroszország új területi igényeit Ukrajnában.

Megérkeztek az első Leopárd 2-es tankok Ukrajnába tegnap, eddig nég ytankot szállítottak le a lengyelek - jelentette be Mateusz Morawiecki kormányfő kijevi látogatása során.

- Lengyelország és Európa az ukránok oldalán áll, nem hagyjuk őket cserben, egészen a győzelemig - tette hozzá a lengyel kormányfő.

- Zelenszkij szerint elkerülhetetlen az ukránok győzelme, az ukránok legyőzhetetlennek bizonyultak az elmúlt egy évben, amit a fájdalom, szomorúság, a hit és az egység évének nevezett.

Az Egyesült Államok újabb 10 milliárd dollár segítséget jelentett be Ukrajnának a lakosság egészségügyi, oktatási és vészhelyzeti ellátására, erről Anthony Blinken külügyminiszter nyilatkozott.

- Svédország 10 Leopárd harckocsit küld Ukrajnának, erről Ulf Kristofferson svéd kormányfő tett bejelentést tegnap.