Háború: váratlan fordulat állt be az orosz fronton - a következő napok kritikusak lehetnek

Hírek2022. aug. 30.D.J.

Ez történt az orosz-ukrán háború 187-dik napján:

- A déli Herszon régióban ellentámadásba fogtak az ukrán csapatok – jelentette be az ország déli parancsnokságának szóvivője. Az elmondása szerint az oroszok logisztikai útvonalaira mért csapások a közelmúltban alaposan meggyengítették az ellenséget.

Ha életben akar maradni, akkor itt az ideje, hogy az orosz hadsereg meneküljön. A megszállóknak tudniuk kell: ki fogjuk szorítania őket a határainkig

jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

- Herszon város közelében az orosz védelmet több ponton is áttörték a kijevi erők. Az ukránok a Dnyeper folyónál  az orosz csapatok ellátására használt kompokra is lecsaptak – mondta Zelenszkij tanácsadója Olekszij Aresztovics.

- Egy katonai forrás a CNN-nek elmondta, hogy a katonáik négy falut foglaltak vissza Herszon város közelében. Az oroszok rálettek kényszerítve a menekülésre.

- Egy ukrán csapás miatt víz és áram nélkül marad az orosz kézen lévő Nova Kahovka, amely Herszon városától keletre fekszik – derült ki egy orosz jelentésből.

- A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrei úton vannak a zaporizzsjai atomerőműhöz. A tervek szerint szerdától szombatig fogják átvizsgálni az üzemet. „Meg kell védenünk Ukrajna és Európa legnagyobb nukleáris létesítményének biztonságát” – szögezte le a szervezet vezetője Rafael Grossi.

Az ügynökség munkáját veszélyezteti, hogy a térségben harcok zajlanak.

- A Kreml szerint a NAÜ-misszió roppant fontos, viszont az üzem területét a csapataik nem fogják elhagyni. Az ukránok közben azt állítják: az inváziós haderő az atomerőmű közelében támadásokat hajtott végre.

- Az oroszok egyre nehezebben tudják feltölteni a soraikat. A megfelelő katonák toborzása komoly gondot jelent Moszkvának. „Az újoncok jó része idős, alkalmatlan és rosszul képzett” – állítja a Pentagon egyik tisztviselője. Putyin még a múlt héten jelentette be, hogy a hadsereg létszámát 10 százalékkal növelni fogják.

- Az ukrán tisztviselők arra kérték a szakértőket és a politikusokat, hogy ne spekuláljanak a katonai ellentámadás fejleményeiről.

Ukrajna déli parancsnokságának szóvivője szerint a média figyelme befolyásolhatja az eredményeket, márpedig a herszoni hadművelet "csendet" igényel.

- Az ultranacionalista orosz ideológus Alekszandr Dugin lányának a meggyilkolásával egy újabb ukrán állampolgárt gyanúsított meg az orosz FSZB.

- Az európai gázhiány akár több évig is kitarthat a Shell vezérigazgatója szerint.

- A nyugati technológiai vállalatok - köztük az Ericsson és a Nokia - hétfőn bejelentették, hogy a terveik szerint teljesen el fogják hagyni Oroszországot.