Háború: váratlan támadás érte Oroszországot - fájó ponton érte őket a csapás

Hírek2024. ápr. 3.D.J.

Ez történt az ukrán háború 769-dik napján:

- Egy ukrán drón csapást mért a harmadik legnagyobb orosz olajfinomító elsődleges egységére Tatárföldön, Ukrajnától több mint 1100 kilométerre. A Reuters jelentése szerint a képek azt mutatják, hogy a drón a Taneco finomító elsődleges finomító egységét, a CDU-7-et találta el. A tatárföldi támadások egy olyan létesítményt is eltaláltak, ahol Oroszország iráni tervezésű Shahed drónokat gyárt.

Az utóbbi hetekben Ukrajna támadások sorozatát indította orosz olajfinomítók ellen, hogy megpróbálja megkárosítani az orosz gazdaságot.

A régió vezetője, Rusztam Minnihanov megerősítette, hogy dróncsapások történtek "a Jelabuga és a Nyizsnyekamszk területén lévő vállalatok ellen", és azt állította, hogy nem történt komoly kár vagy fennakadás az ipari termelésben.

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden aláírta azt az intézkedést, amely 27-ről 25 évre csökkenti a hadsereg mozgósítási korhatárát.

- A NATO külügyminiszterei szerdán ülnek össze, hogy megvitassák, hogyan lehetne hosszú távú alapokra helyezni az Ukrajnának nyújtott katonai támogatást, beleértve egy 100 milliárd eurós ötéves alapra vonatkozó javaslatot.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár javaslatai közvetlenebb szerepet biztosítanának a nyugati szövetségnek az Ukrajnának szánt fegyverek, lőszerek és felszerelések szállításának koordinálásában - mondják diplomaták. 

- David Cameron brit külügyminiszter felszólította a NATO-szövetségeseket, hogy növeljék a védelmi kiadásokat és a termelést Ukrajna támogatására.

- Antony Blinken amerikai külügyminiszter kedden Franciaországban a médiának nyilatkozva "feltétlenül szükségesnek" nevezte, hogy Ukrajna több lőszert és légvédelmet kapjon.

-  Franciaország bejelentette, hogy uniós szintű szankciókat tervez javasolni a "dezinformációt" terjesztő orosz vállalatok ellen.

- Pytor Verzilovot, egy feminista ellenzéki csoport nem hivatalos szóvivőjét távollétében nyolc év és négy hónap börtönbüntetésre ítélte egy moszkvai bíróság, amiért online bírálta az ukrajnai háborút.

A férfi 2020-ban hagyta el Oroszországot, és tavaly tavasszal bejelentette, hogy csatlakozott az ukrán hadsereghez, bár nem tudni, hogy még mindig ott van-e. A Reuters jelentése szerint nem lehetett azonnal elérni kommentárért.

- Oroszország kedden azzal vádolta meg Thomas Bachot, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökét, hogy részt vett egy Ukrajnával kötött "összeesküvésben", hogy kizárják a legjobb sportolóit az idei párizsi játékokról.