Kevesebb autót adott el a Tesla, mint egy éve

Elemzések2024. ápr. 3.F. P.

Nem, hogy növekszik, de egyenesen visszaesik a Tesla, legalábbis a negyedéves eladások alapján. A részvény esett, azonban távolról sem omlott össze: vagy tudnak valamit a bennfentesek, vagy sok a shortos, akik erre a hírre vártak, hogy zárják pozícióik.

A Tesla 386 610 autót szállított az első negyedévben, ami 15 százalékkal marad el a Bloomberg által megkérdezett elemzők becsléseitől. A cég több okot is említett: átálltak a Model 3 egy újabb változatára, emellett késések voltak amiatt, hogy a hajók a húszi támadások miatt megkerülték Afrikát, és végül a berlini gyár áramellátását megbénító rongálást nevezték meg.

Raktárra gyártott

A Tesla így 46 561 autóval gyártott többet, mint amennyit eladott, így nyilvánvaló, hogy keresleti problémákról is szó van a Deutsche Bank elemzője szerint, aki ennek ellenére egyelőre vételi ajánláson tartja a részvényt. A Tesla nem szokta megadni, hogy melyik kontinensen/régióban mennyit értékesít, korábban az USA és Kína voltak legnagyobb piacai. 

Elsőnek épült kaliforniai gyárában a Model S és Model X luxusautókat gyártja, emellett a jelenleg legnagyobb számban eladott Model 3 és Model Y típusokat. A másodikként elkészült kínai gyárban a Model 3 és Model Y típusokat szerelik össze, a Berlin melletti és texasi legújabb gyárban pedig csak a Model Y készül, valamint Texasban kezdődött meg a Cybertruck gyártása is, ami még csak most van felfutóban.

Árfolyamhatás

A részvény árfolyama kedden 5 százalékkal esett vissza, ami egy ilyen adat után nem kiugróan magas a Teslánál, ráadásul nem múlta alul a közelmúltban elért éves mélypontot, vagyis a részvény alakulása távolról sem mutat olyan szomorú helyzetet, mint a jármű eladásoké. Ennek oka lehet, hogy a részvényesek már a későbbi olcsóbb típusban bíznak, de az is, hogy sokan várták az árfolyamesést, short pozíciókat nyitottak (áresésre játszottak), és most az adat után zárták pozícióikat, vagyis visszavették a fedezetlenül eladott részvényt.

Egyéniben harmadik hely

A Forbes listája szerint Elon Musk továbbra is a világ leggazdagabb embere 190 milliárd dolláros vagyonnal, a második helyen Jeff Bezos áll, az elsőn Bernard Arnault, a Louis Vuitton főtulajdonosa.