Háború: Varsó újabb lépéseket fontolgat, egyre nő a feszültség Lengyelország és Oroszország között

Hírek2024. márc. 26.D.F.D.

Oroszország varsói nagykövete nem tett eleget a lengyel külügy kérésének. A feszültség egyre nagyobb Varsó és Moszkva között a lengyel légteret sértő rakétaincidens miatt. Eközben az Európai Unió igyekszik enyhíteni az ukrán lőszerhiányon, az Egyesült Államokban azonban tovább halogatják a döntést a segélycsomagról. Az orosz hadsereg intenzív támadásokkal pusztítja az ukrán infrastruktúrát. Egyre nagyobb a baj az energiarendszerben. Ez történt az ukrajnai háborúban hétfőn.

Az orosz nagykövet megtagadta a külügy kérését

Az elmúlt napokban újabb esemény borzolta a NATO és Oroszország közötti viszonyt, mivel egy Ukrajna ellen indított orosz rakéta megsértette a lengyel légteret. Az esemény komoly feszültséget szült, a lengyel külügyi tárca pedig bekérette a Varsóban állomásozó orosz nagykövetet. Az orosz külképviselet első embere azonban figyelmen kívül hagyta a lengyel külügyminisztériumban való megjelenésre vonatkozó felszólítást hétfőn. Lengyelország a napokban dönt a következő lépésekről, mivel nem hagyhatja figyelmen kívül a nagykövet lépését – mondta Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, Lengyelország miniszterelnök-helyettese és védelmi minisztere – olvasható a The Guardian összefoglalójában.

Mint írták a varsói orosz nagykövetség megerősítette, hogy Szergej Andrejevet beidézték, de a találkozó előtt „bizonyítékokat” akart látni. Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter hétfőn Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral beszélt a rakétabetörésről.

Év végéig szállítják le az ígért lőszert

Eddig Ukrajna 500 000 darab tüzérségi lőszert kapott az Európai Uniótól, míg a beígért egymillió darab fennmaradó részét az év végéig szállítják le közölte Josep Borrell, az EU külpolitikai főképviselője hétfőn.

Emellett az európai védelmi ipar 400 000 lövedéket is szállít Ukrajnának kereskedelmi szerződések révén. A cseh kezdeményezés az EU-n kívüli lőszervásárlásra ezen erőfeszítések mellett jön létre. Ez azonban korántsem elég, és mind a termelési kapacitásunkat, mind az Ukrajna támogatására fordított pénzügyi forrásokat növelnünk kell.

-fogalmazott az uniós politikus.

A cseh kezdeményezéshez, -amelynek célja, hogy legalább 800 ezer tüzérségi lőszert vásároljanak a globális piacon Ukrajna részére-, Izland is bejelentette csatlakozását.

Amerika halogat

Miközben az Unióból láthatóan érkeznek támogatások Ukrajnába, addig Az Egyesült Államok Kongresszusa ismét két hétre elnapolta a döntést az ukránoknak szánt 60 milliárd dollár értékű hadisegélyről. 

Kijev tűz alatt

Ukrajnában tovább folynak az intenzív orosz légitámadások. Tíz ember, köztük egy tizenéves lány megsebesült hétfőn, amikor két orosz rakétát lőttek ki Kijevre. A hatóságok szerint a művészeti akadémia épülete és egy edzőterem sérült meg. Szergij Popko, a kijevi katonai közigazgatás vezetője elmondta, hogy Oroszország két ballisztikus rakétával támadott, amelyeket a Krím-félszigetről indítottak.

A keleti Chasiv Yar város "nehéz és feszült" helyzettel néz szembe - közölte hétfőn késő este az ukrán hadsereg egyik tisztviselője. 

Az orosz erők „megpróbálták átnyomni a védelmünket, hogy elérjék Chasiv Yar-t

– mondta Oleg Kalasnyikov, az ukrán 26. tüzérdandártól, hozzátéve, hogy az oroszok irányított bombákat dobtak „lakott területekre és megerősített állásainkra”.

Ukrajna szerint az orosz drónok Mikolaiv és Odesa déli régióit támadták. Mintegy 300 ezer ember maradt áram nélkül Odesában hétfő este, miután a fekete-tengeri területen megsérült az energetikai infrastruktúra.

Az ukrán energetikai infrastruktúrát ért orosz csapások által a múlt héten okozott károk helyreállításának költségei valószínűleg milliárdokra rúgnak - mondta Gerascsenko, Ukrajna energiaügyi minisztere.