Háború: Vészjósló kijelentést tett a lengyel kormány egyik tagja

Hírek2024. márc. 4.MTI

Rendkívül veszélyes a biztonsági helyzet Európában, de világszerte is, ezért a NATO-nak készen kell állnia az elrettentésre és a védelemre - jelentette ki Wladyslaw Kosiniak-Kamysz lengyel kormányfőhelyettes és nemzetvédelmi miniszter hétfőn svéd hivatali partnerével, Pal Jonsonnal közös sajtóértekezletén a Balti-tenger partján fekvő Gdyniában.

Kosiniak-Kamysz szerint a veszélyekre megfelelő válasz, hogy Svédország a NATO tagjává válik, valamint hogy Lengyelországban a múlt héten megkezdődött a Dragon-24 kódnevű hadgyakorlat, amely része a katonai szövetség Steadfast Defender-24 nevű gyakorlatának.

Elmondta, hogy svéd hivatali partnerével a védelmi együttműködésről tárgyalt, valamint jelenlétükben a Saab cég hadiipari részlege és a lengyel fegyverbeszerzési ügynökség (AU) képviselői aláírtak egy megállapodást, amely szerint Lengyelország svéd páncéltörő gránátvetőket és lőszert szerez be 6,5 milliárd zloty (593 milliárd forint) értékben.Már a közeli napokban egy Saab 340 AEW felderítő repülőgépet szállítanak le a lengyel hadseregnek - jelentette be a lengyel kormányfőhelyettes.

Pal Jonson hangsúlyozta: Svédország a Balti-tenger térségének védelmében, valamint az egész NATO keretében támogatni fogja Lengyelországot.

A két ország hasonlóképpen viszonyul Oroszországhoz, és fontosnak tartják Ukrajna támogatását is - szögezte le a svéd miniszter.