Még ma eladhatják az összeomlott First Republic Bankot

Hírek2023. máj. 1.Sz.A.

A Financial Times információi szerint a JP Morgan, a PNC és a Citizens adott be ajánlatot vasárnap estig a bajba került First Republic Bankra, és a JP Morgan szerezheti meg a bankot hétfői hírek szerint.

A csőd közelébe jutott First Republic Bank problémáira a betétkivonások és a tőzsdei részvényár összeomlása miatt is minél hamarabb megoldást kell találni, ezért még a hétfői tőzsdei nyitás előtt szeretne vevőt találni a bankra az amerikai betétbiztosítás.

A Financial Times információi szerint a JP Morgan, a PNC Financial Services és a Citizens Bank adott be a vasárnap estig szóló határidőig vételi ajánlatot az amerikai betétbiztosításhoz, és a JP Morgan lehet a befutó.

A bajba jutott bankot bezárják, 93,5 milliárd dolláros betétállományát és legtöbb eszközét a JPMorgannak adják el.

A First Republic vagyona mostani átvételekor 229,1 milliárd dollárt tett ki, 104 milliárd dolláros betétállománnyal.

2008 óta ez a második legnagyobb bankcsőd, a First Republic ugyanis a 14. legnagyobb amerikai bank volt, amely 8 államban közel 100 fiókkal rendelkezett.

A bank részvényeinek árfolyama február végén még 147 dollár körül mozgott, a pénteki tőzsdezárásra teljesen összeomlott, 3,51 dollárt ért már csak egy részvény. 

A bankból folyamatosan veszik ki a betéteket, a Szövetségi Betétbiztosítási Társaság (FDIC) elsősorban a nagybankoktól várt vételi ajánlatot.

Annál is inkább, mert a Silicon Valley Bank csődje után kialakult bizonytalanságban több amerikai nagybank - köztü  a JP Morgan, a Wells Fargo, a Bank of America - betéteket helyeztek el a First Republic Bankban, 30 milliárd dollár értékben.

A lépés célja akkor az volt, hogy erősítsék a betétesek bizalmát, ez azonban nem bizonyult végül sikeresnek.

A First Republic Bank vezetési és kockázatkezelési hibák miatt került bajba, majd az SVB csődje idekén kapott több mentőövet. 

A bankban elhelyezett betétállomány 110 százaléka értékben folyósítottak hiteleket, illetve vásároltak befektetési eszközöket.

A San Francisco-i bankban elhelyezett betétek kétharmadára nem érvényes a biztosítás.

Ha végül nem állt volna össze egy vevői konzorcium, akkor a bankot az amerikai betétbiztosítás veszi át, és a biztosítás nélküli betétekért is garanciát vállalhat, hogy megakadályozzon egy bankpánikot.