Háború: vesztésre állnak az ukránok keleten

Hírek2022. jún. 9.D.J.

Ez történt szerdán, az orosz-ukrán háború 106-dik napján:

- Hiába indítottak az ukránok néhány napja ellentámadást, a keleti Szeverodonyeck városában újra az oroszok vették át a kezdeményezést. Az ukránok már csak a külterületeket tartják a kezükben.

Már pedig a Donbász régió sorsát ez az ostrom fogja eldőnteni – legalábbis ezt mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki szerint ez a háború eddigi legnehezebb csatája.

- Az oroszok állítása szerint az ukrán gabona egy részét elkezdték a Krím-félszgetre szállítani, ahonnan az árut a Közel-Keletre viszik.

A gabona átvételébe állítólag Törökország már bele is egyezett.

- Szergej Lavrov orosz külügyminisztert a török útja során egy ukrán újságíró hozta zavarba, amikor egy sajtóeseményen megkérdezte, hogy Oroszország a gabonán kívül még miket lop el Ukrajnából. Lavrov láthatóan megilletődött,

majd figyelmen kívül hagyta a kérdést és inkább a háború fontosságáról beszélt.

- António Guterres, ENSZ főtitkár szerint az éhség és a nélkülözés példátlan hullámát indíthatja be az ukrán háború. Az invázió miatt kialakult krízisnek az ENSZ becslések alapján 94 ország van súlyosan kitéve, melyekben összesen úgy 1,6 milliárd ember él.

- Az ukrán Zaporizzsja régiót Moszkva népszavazással csatolná Oroszországhoz. A TASS orosz hírügynökség szerint a szavazásra még idén sor kerülhet.

A régiónak egyelőre úgy a 60 százalékát foglalták el az orosz csapatok.

- Aiden Aslin és Shawn Pinner vagyis az a két brit önkéntes, akik csatlakoztak az ukrán tengerészgyalogsághoz és orosz kézre kerültek, akár 20 év börtönt is kaphatnak. A sorsukról a szakadár Donyecki Népköztársaság bírósága dönthet.

- A fejlett országok közül az Egyesült Királyság fogja a leginkább megszenvedni az orosz-ukrán háború negatív hatásait – derül ki egy OECD előrejelzésből, amely szerint a szigetország idén 3,6 százalékos növekedést produkálhat,

jövőre viszont egyáltalán nem tud majd bővülni.  

- Ukrajna egy milliárd dollárt már megkapott az új 40 milliárd dolláros segélycsomagból – árulta el az Egyesült Államok ukrajnai nagykövete Bridget A. Brink.

- Warren Buffett milliárdos fia Howard Buffett Kijevben találkozott az ukrán elnökkel, ahol a háború utáni újjáépítésről egyeztettek. Zelenszkij elmondta, hogy az aknamentesítésekről és az öntözőrendszerek helyreállításáról is beszéltek.

- Andrej Szoldatov orosz oknyomozó újságíró ellen büntetőeljárást indítottak az orosz hatóságok. A vád szerint hamis információkat terjesztett az ukrán háborúról. Az oroszországi bankszámláit befagyasztották.

Szoldatov jelenleg Londonban él.