Háború: Szorult helyzetben az ukránok, Kínával egyezkednek a békeközvetítésről

Hírek2024. júl. 23.Növekedés.hu

Ez történt a háború 881. napján.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter ma Kínába látogat, a tárgyalások fókuszában Kína esetleges közvetítése áll Moszkvával, hogy le lehessen zárni a háborút. Kína a konfliktusban szeretne semleges szerepkört betölteni, annak ellenére, hogy korábban korlátok nélküli partnerséget hirdetett Oroszországgal – írja a Guardian.

Peking soha nem ítélte el az orosz inváziót, és továbbra is küld olyan alkatrészeket Oroszországba, amelyek a fegyveriparban kerülnek felhasználásra, és a NATO szerint Putyin engedélyt kapott Pekingtől közvetlenül az invázió elkezdése előtt.

Budapest helyett Brüsszelben tartanák meg augusztus végén az EU külügy és védelmi miniszteri találkozóját a magyar kormányfő moszkvai és pekingi útja miatt -  jelentette be Josep Borrel az Unió külügyi főképviselője.

Az orosz hadsereg a kelet-uktajnai Pokrovszk város irányába próbálnak előrenyomulni, miközben az egész frontvonalon zajlik a harc. Olekszij Szirszkij ukrán tábornok szerint olyan kelet-ukrajnai településeken zajlanak heves összecsapások, mint a Donyeck megyében fekvő Krasznohorivka és Hasziv Jar.

Egy orosz bíróság az Szabad Európa Rádió orosz-amerikai munkatársát, Alszu Kurmasevát titokban több mint hat év börtönre ítélte, az indoklás szerint hamis információkat terjesztett az orosz hadseregről.

A 47 éves újságírónőt akkor tartóztatták le amikor Tatárföldön meglátogatta a családját. Férje szerint a letartóztatás fő oka, hogy felesége könyvet jelentetett meg Mondj nemet a háborúra címmel, amelyben 40 olyan oroszt szólaltatott meg, akik nem értenek egyet Ukrajna inváziójával.

Ukrajna előzetes megállapodást kötött nemzetközi hitelezőkkel arról, hogy az államadósságból 20 milliárd dollárt átstrukturálnak.Több ezren vettek részt Irina Farion korábbi ukrán képviselő temetésén Lviv városában.

A képviselőnő ellen pénteken merényletet követtek el, az ukrán rendőrség keresi a tettest.

A képviselőnő az ukrán nyelv terjesztésének és az orosz nyelv betiltásának híve volt, és erőteljesen fellépett a Mariupolt védő Azov-ezred orosz ajkú katonái ellen is.

Az Európai Unió 2025 január 1-ig meghosszabbította az Oroszország elleni szankciók idejét.