Háború: visszavonultak az oroszok keleten

Hírek2023. márc. 24.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 393-dik napján:

- Az ukrán határőrszolgálat arról számolt be, hogy Bahmutban folytatódnak az utcai harcok, az ukrán határőrök visszaverték a Wagner orosz zsoldoscsoport rohamát. Az orosz támadók veszteségekkel kényszerültek visszavonulni - írták közleményükben. A műveletről a határőrség videofelvételt is közzétett Youtube-csatornáján.

- Natalia Humenyuk, az ukrán déli műveleti parancsokság sajtóközpontjának vezetője egy csütörtöki tévéműsorban kijelentette, hogy az ellentámadás részeként

az ukrán hadsereg a herszoni régióban mintegy 20-30 kilométeres övezetet igyekszik megtisztítani az orosz erőktől a Dnyeper folyó balpartján.

- Az Európai Unió konferenciát szervez a megszállt ukrajnai területekről Oroszországba deportált több ezer gyermek hazatérésének elősegítésére - jelentette be Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtök este a kétnapos uniós csúcs első napját záró brüsszeli sajtótájékoztatón.

- Figyelembe véve valamennyi tagállam biztonsági és védelmi érdekeit, az uniós tagállamok vezetői üdvözlik az Európai Unió Tanácsában elért megállapodást, amely szerint az EU többek között közös beszerzés és megfelelő finanszírozás révén a következő tizenkét hónapon belül egymillió lőszert biztosít Ukrajnának - jelentették ki az Európai Tanács tagjai Brüsszelben csütörtökön.

- Európa mindig is ki fog állni egy valódi és igazságos béke mellett, de ennek eléréséhez Ukrajnának szabadnak kell lennie - jelentette ki Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke csütörtökön az uniós tagállamok vezetőivel tartott brüsszeli tanácskozását követő sajtótájékoztatóján.

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön a dél-ukrajnai Herszon megyébe látogatott, ahol beszélgetett a helyi lakosokkal, és megígérte, hogy fokozatosan újjáépítenek mindent, amit az orosz hadsereg lerombolt a régióban - közölte az ukrán elnöki iroda.

- Az ukrajnai háború kezdete óta több mint kétezer ukrajnai beteget szállítottak át gyógykezelésre a tagállamok kórházaiba az uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.

- Volodimir Zelenszkij ismét nagy hatótávolságú fegyvereket kért a nyugati szövetségeseitől.

- Olekszandr Szirszkij tábornok, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka kijelentette: „Az agresszor nem adja fel a reményt, hogy bármi áron elfoglalja Bahmutot".