Háború: kongatják a vészharangokat, Oroszország már vasárnap harcba küldheti az észak-koreai csapatokat

Hírek3 órájaNövekedés.hu

Ez történt az ukrán háború 976-dik napján:

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra figyelmeztetett, hogy Oroszország azt tervezi, hogy október 27-28-án küldi harcba az első észak-koreai katonai egységeket. Zelenszkij sürgette a világ vezetőit, hogy gyakoroljanak „kézzelfogható nyomást” Phenjanra – írja a The Guardian.

- Dél-Korea felszólította Oroszországot, hogy hagyjon fel az Észak-Koreával való „illegális együttműködéssel”, és „súlyos aggodalmának” adott hangot pénteken, miután Moszkva ratifikálta a Phenjannal kötött védelmi szerződést.

Szöul növekvő nyugtalansággal figyeli az észak-koreai csapatok Oroszországba telepítését.

- Andriy Yermak pénteken kijelentette, hogy a több mint két és fél éve tartó háború befejezéséhez az orosz csapatok teljes kivonása, és nem csak a béketárgyalások elengedhetetlenek:

Ne várják, hogy ez a háború akkor ér véget, ha a hadviselő felek elkezdenek egymással beszélni. Ne hagyják magukat becsapni. Ez a háború akkor ér véget, amikor a megszálló hadsereg utolsó katonája is hazatér.

- A G7 vezetői véglegesítették a Kijev megsegítésére szánt 50 milliárd dolláros kölcsön részleteit:

konszenzusra jutottak a mintegy 50 milliárd dolláros kölcsönök folyósításának módjáról, és céljuk, hogy az év végéig megkezdjék a folyósítást.

- Orosz rakétatámadás ért lakóházakat és egy egészségügyi intézményt Dnyipro városában péntek este, három ember meghalt és legalább kilenc megsebesült. A sérültek között van egy nyolcéves kislány és egy tizenéves fiú is.

- Orosz drón csapódott be pénteken egy lakóházba az ukrán fővárosban, Kijevben, megölve egy tizenéves lányt és megsebesítve öt másik embert - közölték a hatóságok.