Háború: menekülnek az ukránok az orosz előrenyomulás elől

Hírek2024. okt. 24.D.J.

Ez történt az ukrán háború 973-dik napján:

- Az ukrán hatóságok bejelentették a gyermekek és családjaik kötelező evakuálását az északkeleti Harkiv régióban található Borovából, ahol az orosz erők előrenyomulást hajtottak végre. A donyecki régió kormányzója korábban azt közölte, hogy a front menti Myrnograd városából minden gyermeket elszállítottak, és csak néhány tucat maradt a közeli Pokrovszkban - az orosz offenzíva fő célpontjában.

- A kijevi külügyminisztérium szerdán közölte, hogy Moszkva nem tudott támogatást szerezni az ukrajnai inváziójához az általa rendezett BRICS-csúcstalálkozón, ahol Putyin közvetlen felhívásokkal szembesült a konfliktus befejezésére néhány legközelebbi és legfontosabb partnere részéről. „A BRICS-csúcstalálkozó, amelyet Oroszország a világ megosztására akart felhasználni, ismét bebizonyította, hogy a világ többsége továbbra is Ukrajna oldalán áll  […]” - közölte a minisztérium.

A kínai elnök, Hszi Csin-ping a csúcstalálkozón azt mondta, hogy Ukrajnában „a harcoknak nem szabad eszkalálódniuk”.

Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnök „a béketárgyalások megkezdésére” szólított fel. Az indiai miniszterelnök, Narendra Modi anélkül, hogy konkrét konfliktusra utalt volna, szintén a békére szólított fel: „A párbeszédet és a diplomáciát támogatjuk, nem a háborút”. Négyszemközti megbeszéléseken Vlagyimir Putyin üdvözölte több brüsszeli vezető ajánlatát az ukrajnai közvetítésre.

- Az észak-koreai csapatok legitim katonai célpontok lennének, ha harcba bocsátkoznának Ukrajnában - mondta szerdán John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági kommunikációs tanácsadója. Az Egyesült Államok most először mondta, hogy bizonyítékot látott az észak-koreai csapatok oroszországi jelenlétére. Dél-koreai törvényhozók szerint mintegy 3000 katonát küldtek a Kreml ukrajnai háborújának támogatására. Kim Dzsongun rezsimje pedig azt ígérte, hogy decemberig összesen mintegy 10 ezer katonát biztosít.

- Aljakszandr Lukasenko, fehérorosz elnök szerdán azt mondta, hogy ha Putyin bármilyen külföldi erőt bevetne az ukrajnai konfliktusban, az elkerülhetetlenül eszkalációhoz és esetleg a NATO-csapatok bevonásához vezetne. Lukasenko azt állította, hogy „ostobaság”, hogy észak-koreai csapatok harcolnának Ukrajnában.

Ismerve Putyin jellemét, soha nem próbálna meg rávenni egy másik országot, hogy vonja be hadseregét Oroszország ukrajnai különleges műveletébe.

- Románia két F-16-os vadászgépet indított, miután észlelte, hogy valószínűleg két drón megsértette a nemzeti légterét - közölte szerdán késő este a román védelmi minisztérium. Kevesebb mint egy héten belül ez volt a harmadik ilyen incidens.