Háború: Kijev bekeményít - hiába nem akarnak sokan a frontra menni, küldik az ukránokat a harcokba

Hírekegy napjaNövekedés.hu

Ez történt az ukrán háború 974-dik napján:

- Ukrajna csütörtökön közölte, hogy Kijevben hat embert, köztük három katonai toborzó tisztviselőt vettek őrizetbe annak a vizsgálatnak a részeként, amelyet a mozgósítások illegális elkerülésének ügyében indítottak. Az Állami Nyomozó Iroda (SBI) hozzátette: „Több mint 1,2 millió dollár és 45 ezer euró készpénzt találtak és foglaltak le. Ezen kívül 11 luxusautót foglaltak le egyenként több mint 100 000 dollár értékben”.

Az SBI azt állította, hogy egy civil szolgált összekötőként a toborzási tisztviselők és a behívást elkerülni kívánó személyek között. A behívólistáról való törlés ára 2000 és 15 000 dollár között mozgott, és a rendszer „ezreket” segíthetett abban, hogy elkerüljék a szolgálatot. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a héten elrendelte az egészségügyi rokkantsági igazolásokat kiállító központi szerv megszüntetését, Andrij Kosztyin ukrán főügyész pedig lemondott, miután a biztonsági szolgálatok lelepleztek egy nagyszabású rendszert, amely

kormányzati tisztviselőknek biztosított sorozás alóli mentességet.

- Julija Navalnaja orosz ellenzéki személyiség az ENSZ főtitkárát, António Guterrest bírálta, amiért találkozott Vlagyimir Putyinnal. „A háború harmadik éve tart, és az ENSZ főtitkára kezet fogott egy gyilkossal” - írta Navalnaja az X-en, egy olyan fotót posztolva, amelyen Putyin köszönti Guterrest.

Guterres csütörtökön közölte az orosz elnökkel, hogy „Ukrajna orosz megszállása sérti az ENSZ alapokmányát és a nemzetközi jogot” - nyilatkozta az ENSZ vezetőjének szóvivője az oroszországi BRICS-csúcstalálkozó alkalmával tartott találkozójuk után.

Moszkva kész megfontolni bármilyen lehetőséget az ukrajnai konfliktus lezárására, de csak a „terepen lévő valóságból” kiindulva - mondta Putyin csütörtökön.

Az orosz elnök nem tagadta, hogy észak-koreai csapatokat vontak volna be a háborúba, amikor csütörtökön a Kim Dzsongun rezsimjével való védelmi kapcsolatokról beszélt. Az Egyesült Államok és Dél-Korea szerint az észak-koreai csapatok elérték Ukrajnát, míg az ukrán katonai hírszerzés csütörtökön azt közölte, hogy az első ilyen csapatok az ukránok által bevett oroszországi Kurszk térségében állomásoztak.

- A Kelet-Ukrajnát ért orosz támadásokban legalább hat ember meghalt és tíz megsebesült csütörtökön - közölték a regionális hatóságok. A Harkiv megyei Kupiansk városában bomba csapódott be, 10 ember megsebesült - közölte Oleh Szinyehubov, a régió kormányzója. Egy nő később a kórházban meghalt. „Az ellenség egy üzlet és a városi piac közelében csapott le” - mondta Szinyehubov. A nap folyamán később a keleti donyecki területen Pokrovszk környékén három ember meghalt az orosz lövedékektől - mondta Vadim Filascskin kormányzó, hozzátéve később, hogy a Nova Poshta kézbesítőszolgálat egyik fiókját ért orosz csapás

két embert ölt meg Olekszijevo-Druzskivában.

- Az orosz média és a háborús bloggerek csütörtökön arról számoltak be, hogy az orosz erők előrenyomultak a Pokrovszktól mintegy 20 kilométerre délkeletre fekvő Selydove bányászvárosnál. Az ukrán katonai vezérkar közölte, hogy jelenleg a legintenzívebb orosz támadások a frontvonal mentén a pokrovszki fronton zajlanak, többek között Selydove közelében.

- A Nemzetközi Büntetőbíróság csütörtökön feljelentette Mongóliát, amiért nem tartóztatták le Vlagyimir Putyint, amikor szeptemberben látogatást tett az országban. A Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adott ki Putyin ellen az ukrajnai háborúval kapcsolatban, de Mongólia ahelyett, hogy letartóztatta volna az orosz államfőt, ahogy azt a Nemzetközi Büntetőbíróságban való tagsága megköveteli,

vörös szőnyeget terített elé.

- Az orosz törvényhozók csütörtökön olyan költségvetést szavaztak meg, amelynek értelmében a védelmi kiadások jövőre csaknem 30%-kal emelkednek, mivel a Kreml hatalmas forrásokat csoportosít át az ukrajnai offenzívájára.