Hatalmas tőkeinjekciót kap Svájctól a bajba került bankóriás

Hírek2023. márc. 16.Sz.A.

A scájci jegybank 50 milliárd svájci frank hitelt - mintegy 20 ezer milliárd forintot - folyósít a likviditási gondokkal küszködő Credit Suisse részére. A bank fő részvényese, a Saudi National Bank még tegnap közölte, hogy nem szeretnének további tőkét bevonni a Credit Suisse helyzetének stabilizálására.

A bajba került Credit Suisse-t érintő szaúdi bejelentés hatására tegnap eladási pánik alakult ki, hatalmas veszteséget könyveltek el a banki részvények.

A forint a rossz nemzetközi befektetői hangulatban gyengült, a forint-euró jegyzés átvitte a 400-as határt, 401,98-ig jutott, majd estére kis erősödés bontakozott ki. Ma reggel 396-397-es árfolyamon indította a napot a forint.

A Credit Suisse szerdán, egyetlen nap leforgása alatt 24 százalékot vesztett értékéből. A nyugat-európai tőzsdéken eladási hullám bontakozott ki, a vezető tőzsdék 3,4 - 4,7 százalékos veszteséggel zártak.

A francia nagybankok - BNP Paribas, Sociéte Generale - vesztesége kétszámjegyű volt, emellett 9 százalékot esett az Unicredit, a a Deutsche Bank és a Barclay's.

A svájci jegybank és a bankfelügyelet még tegnap este bejelentette, hogy segítséget adnak a Credit Suisse-nek. Mint kiderült, 50 milliárd svájci frank hitelt - 20 ezer milliárd forintot - kap a pénzintézet.

A tegnapi tőzsdei pánik után kialakult eladási hullám ma reggel is tart a távol-keleti tőzsdéken, a vezető indexek mínuszban vannak.

A tőzsdei pánik a Silicon Valley Bank, illetve a New York-i Signature Bank csődje miatt kialakult pénzügyi bizalomhiány számlájára is írható, de a svájci nagybank kétségtelenül évek óta nehéz helyzetben van.

A nagybank veszteséggel zárt 2021-ben és tavaly is, miközben rengeteg betétes vette ki a pénzét.

A fő befektetőnek számító Saudi National Bank szerdán közölte, hogy nem hajlandó több tőként bevonni a svéjci bank megsegítésére.

Az 1856-ban alapított  Credit Suisse esetében is a fő kérdés, sikerül-e gyors intézkedésekkel megakadályozni a dominóhatást, nem ránt-e magával más pénzintézeteket a svájci bankóriás.

A svájci bank felé több európai pénzintézet - többek között francia és spanyol bankok - kitettsége is jelentős, ezért is kulcsfontosságú a bankmentés gyorsasága.

A tőkeinjekció hírére a bank részvényeinek árfolyama csütürötök délelőtt 30 százalékot emelkedett.

Amerikai bankok sokkal kisebb mértékben érintettek: tegnap a vezető New- York-i tőzsdeindek szintén csökkentek, de sokkal kisebb mértékben, mint Európában.

Az Európai Központi Bank ma tart kamatdöntő ülést, elemzői várakozások szerint folytatódhat a kamatemelési ciklus, de a Credit Suisse esete miatt akár el is maradhat a szigorítás, és kivárhat az EKB.