Gyorsan reagáltak az amerikai banki krach után, nehogy megismétlődhessen a 2008-as krízis

Pénzügy2023. márc. 14.Sz.A.
A rovat támogatója:

A kaliforniai Silicon Valley Bank csődje többrétű: a technológiai szektornak túlzott kitettség, a gyengébb tőkekövetelmények és a túl gyors alapkamatemelés egyaránt hozzájárult a betétesek bizalmának elolvadásához. Kérdés, hogy az amerikai pénzügyminisztérium, a jegybank és a betétvédelmi alap közös segélycsomagja megnyugtatja-e a piaci befektetőket.

Bár valószínűleg nem rendszerszintű kockázatról van szó, hanem egyedi hibáról, kétségtelen, hogy 2008 óta a legnagyobb banki csőd zajlott le Amerikában a kaliforniai Silicon Valley Bank (SVB) bedőlésével.

A bank betétállománya 202 milliárd dollárt tett ki március elején, ennek nagy része technológiai startupok pénze, akiket kártalanítanak a betétbiztosítási határ, vagyis 250 ezer dollár feletti értékben is.

Múlt hét csütörtökön a bank részvényei bezuhantak, pénteken csődöt jelentett, mert a betétesek kivették a pénzüket, és azonnali tőkeinjekcióra volt szüksége, ezért veszteséggel értékesített 21 milliárd dolláros hitelportfoliót.

A hírre az amerikai és a nyugat-európai bankok értéke azonnal zuhant, a befektetők a biztos államkötvényekbe menekültek, melynek hatására a 10 éves amerikai államkötvény kamata 4 százalékról 3,59 százalékra csökkent.

A bajban viszonylag jó hír lehet, hogy nagyon gyorsan reagált a kormányzat, a pénzügyminisztérium, a jegybank és a betétbiztosítás a kaliforniai SVB bank csődjére, illetve arra, hogy a New York-i Signature Bank vasárnap fizetésképtelenné vált.

Az SVB bank csődjének oka, hogy az ügyfelei több mint 40 milliárd betétet vettek ki a bankból egy nap alatt, és vitték át nagyobb, biztosabb bankokba.

A bizalom elolvadásának oka, hogy az SVB vállalati kötvényeinek értéke csökkent, a bank túlzottan kitett a rizikós technológiai szektornak, és komoly kételyek merültek fel a hitelportfolió kapcsán. A bank kihelyezett hitelei ugyanis főleg a technológiai szektorhoz kapcsolódtak.

A hitelek visszafizetésének kockázata miatt a betétesek bizalma elillant, ami dominóhatást hozott létre, ezért vonták ki a betétesek a pénzüket a bankból.

A bedőlés után a piaci félelmek felerősödésének fő oka, hogy láncreakciót válthat ki az SVB csődje, mert egyrészt a 16. legnagyobb bank Amerikában, másrészt több leányvállalata van, és több nemzetközi banknak jelentős a kitettsége az SVB felé.

Másrészt a kaliforniai bankra is lazább tőkekövetelmények vonatkoztak, ezért is sürgette a szabályozási környezet szigorítását az amerikai elnök.

A bankgarancia is kevesebb betétesre vonatkozott, ezért volt fontos, hogy a jegybank és a pénzügyminisztérium közösen és gyorsan lépett fel a betétesek kártalanítása ügyében.

Kulcsfontosságú, hogy az amerikai segélycsomag teljes körű védelmet biztosít a betéteseknek, ami a 250 ezer dollár feletti betétesekre is vonatkozik - ez a lényege a bankfelügyelet, a pénzügyminisztérium és az amerikai jegybank közös csomagjában, amelyet még vasárnap, a hétfői tőzsdenyitás előtt ismertettek.

Összességében a technológiai vállalatok finanszírozásában részt vevő bankok helyzete válik nehezebbé ez látható a New York-i Signature bank fizetésképtelenségénél is.

Az SVB csődjének hatására már pénteken nagyot estek banki részvények, de hétfőn alakult ki az igazi pánik a nyugat-európai tőzsdéken, ahol 4-12 százalékos veszteségeket könyvelhettek el a nagybankok részvényei. Az OTP árfolyama egy nap alatt 10 200 forintról 9700 forintra esett.

Elemzők szerint az SVB csődje miatt kialakult törékeny nemzetközi befektetői hangulat a Fed szerdai és csütörtöki kamatdöntő ülését is befolyásolja, kisebb lehet a kamatemelés, ami akár el is maradhat. Az SVB csődjében ugyanis nagy szerepet kap az is, hogy nagyon gyors mértékben emelt kamatszintet a Fed.

A Fed kamatszintje jelenleg 4,75 százalék, ás újabb, 25 vagy akár 50 bázispontos emelést árazott a piac az SVB csődje előtt, most azonban egyre több elemző szerint elmarad a kamatemelés, sőt, hamarabb elkezdheti a kamatcsökkentést a Fed.Mindenesetre az aggodalmak eloszlatása lesz fontos a Fed ülésén, vagyis a kamatdöntés utáni indoklás kulcsfontosságú lehet a piacok megnyugtatásában.

Az Európai Központi Bank (EKB) is a héten tart kamatdöntő ülést, ahol szintén a befektetői piac aggodalmainak mérséklése kerülhet előtérbe.

A befektetői félelmek visszaidézik a 2008-as Lehman Brothers csődjét, de elemzők szerint a gyors közbeavatkozás miatt az SVB nem okoz hasonló bajokat, és sokkal hamarabb lecseng a banki veszteségek leírása.

A forint hétfőn sokat vesztett értékéből az amerikai hírekre reagálva, és az OTP részvények árfolyama is közel 6 százalékot süllyedt. Ma délelőtt 396 forintig gyengült a forint. Az amerikai és nyugat-európai bankok részvényeinek árfolyama hétfőn esett.

A ma közölt amerikai inflációs adat a vártnál jobb lett, éves összehasonlításban 6 százalékot mutat, a hírre a forint-euró árfolyam a 388-as szint környékére erősödött délutánra a délelőtti 396-os szintről.