Hatottak a szigorú korlátozások: közel 90 százalékos az oltottság Olaszországban

Hírek2021. dec. 22.Sz.A.

A hagyományosan fegyelmezetlen olaszoknál az egyik legmagasabb szintű, a németeknél jóval nagyobb átoltottságot sikerült elérni. A 12 éven felüliek körében 88 százalék feletti az átoltottsági ráta. Ez részben annak köszönhető, hogy dolgozni, a tömegközlekedésben részt venni, étterembe járni is csak oltással lehet. Az átoltottság miatt kevesebb a halottak száma lakosságarányosan.

Olaszországot a járvány eddigi hullámai nagyon megviselték, többek között ennek is köszönhető, hogy sokan felvették az oltást. Több fontos szigorítás azonban sokat emelt az oltottsági szinten: a munkavállalásra és a tömegközlekedésre is kell az oltási igazolvány, amit vendéglőkben, bárokban is rendszeresen ellenőriznek.

Az eredmény nem maradt el: Olaszországban már 79 százalékos az átoltottság a teljes népesség körében, ami Portugália és Spanyolország után az egyik legjobbnak számít az EU-ban.

Ha pedig a 12 éven felüli korosztály átoltottságát nézzük, 88 százalék már legalább egy oltást kapott a december 20-i adatok szerint.

Olaszországban már a 12 évesnél idősebbeknek csak alig valamivel több, mint a 12 százaléka oltatlan, de még tovább akarják emelni az átoltottságot.

A cél, hogy tízből kilenc olasz megkapja a második oltást is. Az öt-tizenegy éves gyerekek oltása azonnal elkezdődik, amint a Pfizer vakcinája megkapja az olasz gyógyszerügynökség engedélyét.

Az Our World in Data alábbi ábráján az új fertőzésszámok láthatók a legnagyobb európai országokban és Magyarországon, ebből látszik, hogy az új fertőzésszámok viszonylag alacsonyabbak Olaszországban.

Olaszország, ahol Európában az egyik legmagasabb az átoltottság, tovább ösztönzi az oltatlanok többségét, hogy mégis oltassák be magukat. Csak az oltást, a gyógyultságot vagy a negatív tesztet igazoló zöld igazolvány birtokában lehet igénybe venni a tömegközlekedési eszközöket.

Igaz ez mind a helyi, mind a helyközi, mind pedig a távolsági autóbuszjáratok, a metró és a vonat közlekedés esetén.

Ezen túlmenően a beltéri események szinte teljes körét is csak oltási igazolvány felmutatása mellett lehet látogatni. Ugyanez a szabályozás igaz az éttermek esetében, de sok szabadidős tevékenység esetében is.

A november végén kihirdetett új szabályok célja, hogy megállítsák a járvány kiújulását, és biztosítsák a karácsonyi vásárlási roham biztonságos lebonyolítását.

Az omikron variáns gyors terjedése miatt valószínűleg új szigorításokat kell majd bevezetni, erről december 23-án dönthet a kormány - írja a Il Fatto Quotidiano olasz internetes hírportál.

Átoltottság aránya a teljes népesség körében

Olaszország gazdasága gyorsabban növekszik, mint a legtöbb európai országé, és Mario Draghi miniszterelnök meg akarja őrizni ezt a lendületet, miközben olyan reformokat hajt végre, amelyek célja a több évtizedes stagnálás megfordítása - írja a Bloomberg összefoglalója.

Új korlátozások Európa-szerte

Mivel az új fertőzések száma a kontinens egész területén megszaporodott, más európai országok is hasonló intézkedéseket hoztak.

Nemrég a német kormány szigorú korlátozásokat vezetett be az oltatlanok számára, és mérlegelik az oltás kötelező bevezetését is, és korlátozzák a vendégségek létszámát.

Ausztriában is új korlátozások léptek érvénybe, Franciaország utazási korlátozásokat vezetett be, Hollandia pedig teljes lezárást rendelt el.

Olaszország is a fertőzések új hullámával néz szembe, az új esetszám azonban kisebb, mint más európai országokban.

A 12 éven felüli olaszok mindössze 12,3 százaléka, azaz mintegy 6,6 millió ember oltatlan, az 5-11 éves gyerekek oltása pedig még ebben a hónapban elkezdődik, miután a Pfizer-vakcina megkapta az olasz gyógyszerügynökség jóváhagyását.

Két régió, Friuli-Venezia Giulia és Trentino-Alto Adige már újra bevezetett kisebb korlátozásokat, és más országrészek is kénytelenek lesznek követni példájukat, amennyiben a fertőzések száma tovább növekszik. Olaszországban négyszintű automatikus rendszer működik: zöld, sárga, narancssárga és piros színek jelzik a szogorítások szintjét. 

Az üzleteket érintő és a mozgásokat korlátozó intézkedések automatikusan életbe lépnek, amikor az új esetek száma, illetve és a kórházi foglaltság elérnek bizonyos szintet.

Renato Brunetta közigazgatási miniszter a Corriere della Serának arról beszélt, hogy az olaszok túlnyomó többsége az oltás mellett döntött, a kormány stratégiája pedig az, hogy a lakosság több mint 90 százaléka megkapja a második oltást is.