Kritikus szintre drágult az olaj, esnek az ázsiai tőzsdék

Hírek2022. márc. 7.Sz.A.

Ma hajnalban a 2008-as válság óta nem látott szintre, 130 dollár fölé emelkedett a Brent nyersolaj ára. A piacok az amerikai külügyminiszter bejelentésére reagáltak, miszerint európai vezetőkkel együtt az orosz olaj importját szankcionálnák. A forint újabb történelmi mélypontra került, kora reggel áttörte a 388-as szintet.

Idegesen reagáltak a piacok az orosz invázió hétvégi folytatására, valamint arra, hogy Anthony Blinken amerikai külügyminiszter vasárnap bejelentette: az Oroszországból származó olaj importjának szankcióját fontolgatják európai vezetőkkel.

Ursula von Der Leyen, az Európai Bizottság vezetője még nem nyilatkozott a kérdésben, de korábban annak a véleményének adott hangot, hogy az Európai Unió célja az Ukrajna elleni orosz invázió pénzügyi forrásainak csökkentése. Ennek érdekében a cél az orosz fosszilis energiahordozóktól való függés csökkentése.

A Brent nyersolaj ára ma hajnalban egy rövid időre átlépte a 135 dolláros hordónkénti árat, majd az emelkedés mértéke kissé mérséklődött, reggel hatkor 130 dollárnál járt a jegyzés.

A WTI olaj jegyzése reggelre 126 dollár körül mozgott, a vasárnap esti 115 dollárról emelkedett az ár néhány óra alatt. A WTI ára az elmúlt 5 napban 32 százalékkal drágult. 

Ilyen magas szinten utoljára a 2008-as válság idején jegyezték a nyersolajat.

Délutánra a WTI nyersolaj hordónkénti ára 117 dollárra korrigált.

Elemzők szerint ha sor kerülne az orosz olaj embargójára, akkor ennél jóval nagyobb áremelkedés jöhet, még a 200 dolláros hordónkénti ár sem kizárható - írja az oilprice.com.

Az Ukrajna elleni orosz invázió hétvégi fejleményeinek hatására a befektetői hangulat erősen kockázatkerülő, és nagyon megviseli a forint árfolyamát is.

A forint ma történelmi mélypontra, 400 forint fölé került, onnan a délután folyamán visszafordult.

Ma reggel tovább erősödött az amerikai dollár és a svájci frank.

Ma reggel a nagy távol-keleti tőzsdék eséssel zártak, a legnagyobb mínuszok a japán és a hongkongi tőzsdéken alakultak ki. Az európai piacok vezető indexeinek többsége a délutáni órákban már pozitív tartományban tartózkodott.