Heti makronaptár - Inflációs, külkereskedelmi, államháztartási adatok érkeznek a héten

Hírek2020. dec. 6.MTI

Több statisztikai adat is megjelenik a héten, köztük a fogyasztói árindex novemberi és a külkereskedelmi forgalom októberi és első tízhavi adata.

Kedden teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a fogyasztói árindex novemberi adatát, és a kereskedelmi szálláshelyek forgalmának októberi, és első tízhavi adatait.

Októberben a fogyasztói árak éves növekedési üteme 3,0 százalékra lassult az előző havi 3,4 százalékról. Az infláció lefékeződésében főként az élelmiszerek és a szeszes italok, dohányáruk szeptemberinél mérsékeltebb éves áremelkedése, valamint a járműüzemanyagok árcsökkenése játszotta a legnagyobb szerepet. Egy hónap alatt, szeptemberhez képest a fogyasztói árak átlagosan 0,2 százalékkal emelkedtek. Az éves maginfláció 4,0 százalékról 3,8 százalékosra csökkent.

A kereskedelmi szálláshelyeken a vendégéjszakák száma szeptemberben 59 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, ugyanakkor az áprilisi mélyponthoz viszonyítva 15-szörös volt a növekedés. A koronavírus-járvány hatására 2020 szeptemberében a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 91 százalékkal visszaesett, a belföldi vendégéjszakák száma pedig 16 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A vendégéjszakák 88 százalékát a belföldi vendégek töltötték el. A kereskedelmi szálláshelyek január-szeptemberi bruttó árbevétele folyó áron 52 százalékkal csökkent: 202 milliárd forintot tett ki.

Szerdán teszi közzé a Pénzügyminisztérium (PM) az államháztartás központi alrendszerének november végi helyzetéről szóló gyorstájékoztatót. Októberben az államháztarás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszer 333,9 milliárd forintos hiánnyal zárt, ami 62,1 milliárd forinttal magasabb az egy évvel korábbinál. A védekezési kiadások és a gazdaságnak nyújtott támogatások, valamint az uniós fejlesztések előfinanszírozása következtében az év első tíz hónapjában az államháztartás központi alrendszere 2604,2 milliárd forintos hiánnyal zárt. A központi költségvetés 2140,0 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 489,9 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok pedig 25,7 milliárd forintos többletet könyveltek el. Az előző év azonos időszakában a központi alrendszer hiánya 575,4 milliárd forintot tett ki. Októberben 88,0 milliárd forint uniós bevétel érkezett a költségvetésbe. Így a 2020. évi tízhavi bevétel összesen 997,4 milliárd forintot tett ki, ugyanakkor az uniós kiadások meghaladták az 1642,0 milliárd forintot. Idén október végéig 593,3 milliárd forintot tettek ki a koronavírus-járványhoz kapcsolódó egészségügyi eszközbeszerzések.

Szintén szerdán jelenik meg a külkereskedelmi termékforgalom októberi első becslése. Szeptemberben az export euróban kifejezett értéke 6,1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva és 30,0 százalékkal szárnyalta túl az előző havit. Az import 0,8 százalékkal csökkent éves összevetésben, de 19,7 százalékkal meghaladta az augusztusit. A szeptemberi 1,140 milliárd euró külkereskedelmi többlet 664 millió euróval nagyobb az egy évvel korábbinál, és mindössze 10 millió euróval marad el a 2016 júniusi rekordösszegtől.

Pénteken az októberi ipari termelés második becslését és a mezőgazdaság 2020-as összteljesítményének első becslését teszi közzé a KSH. Az első becslés szerint októberben az ipari termelés volumene a nyers adatok szerint 0,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztítva 2,7 százalékkal emelkedett. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az előző hónaphoz képest 2,8 százalékos, az áprilisi mélyponthoz képest pedig 66 százalékos volt a növekedés. Az év első tíz hónapjában 8,2 százalékkal kisebb volt a termelés, mint az előző év azonos időszakában.

A mezőgazdasági termelési volumen 0,7 százalékos csökkenése, valamint a termelői árak 3,8 százalékos emelkedése következtében a mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke 3,1 százalékkal nőtt 2019-ben az egy évvel korábbihoz képest. A növénytermesztés volumene 2,3 százalékkal mérséklődött, az állattenyésztésé 1,7, a szolgáltatásoké 1,0 százalékkal nőtt. A gabonafélék, az élő állatok és a burgonya kivételével a mezőgazdasági termékek termelése stagnált vagy csökkent. A növénytermesztés volumene 2,3 százalékkal mérséklődött az első előzetes adatok szerint. A 3,0 százalékos áremelkedéssel együtt a 2019-es termelési érték 0,7 százalékkal haladta meg az előző évit ,1569 milliárd forintot tett ki.