Hogyan találhatunk kiadó üzlethelyiséget Budapesten megfizethető áron?

Hírek2021. feb. 17.Növekedés.hu

A világjárványnak és a vele járó gazdasági visszaesésnek köszönhetően jelenleg többezer kiadó üzlethelyiség van Budapesten.

Sajnos sok kisebb vállalkozás tönkrement, mivel az alacsony forgalma, vagy zárva tartási kötelezettsége miatt nem tudta fizetni a bérleti díját. Ezeket az üzlethelyiségeket azonban nem mindig reális áron próbálják közvetíteni a fenntartóik. A havidíjak nem csökkentek mindenhol, hiszen a fenntartási költségek mellett ez nem is lehetséges sok helyen.

A kiadó üzlethelyiségek trendjei az elmúlt években

A kisebb boltok és üzlethelyiségek mélyrepülése már a 2019-es években is megfigyelhető volt. A 2019-es nyári szezonban a forgalmas helyeken (például Andrássy út, Váci utca, stb.) lévő üzletek bérleti díja az egekben volt. Bizonyos helyeken havi 4-5 milliós költséggel kellett számolniuk azoknak, akik üzlethelyiséget szerettek volna fenntartani. Ezen felül a bevásárlóközpontokba költöző üzletek is számottevőek voltak. Az ingatlanok árváltozásai azonban nem csak felfelé íveltek. Budapesten több száz üzlethelyiség állt kiadatlanul a harmadik negyedévben. Ezek összegyűjtésére a fővárosi önkormányzat létrehozott egy adatbázist, de sajnos még így sem sikerült megfelelő elérést generálniuk. A tavalyi év elejétől pedig a világjárvány következtében újabb üzletek zárták be kapuikat, sokan nem csak átmenetileg. Az eladó ingatlanok száma és a kiadásra váró üzlethelyiségek száma így a tavalyi év folyamán szinte folyamatosan csak emelkedett. Ilyen trendek mellett azt gondolnánk, hogy a bérleti díjak is folyamatosan csökkentek, de sajnos nem ez a helyzet.

Befektetési célú ingatlanok

Egyes előrejelzések szerint az ingatlanpiac fellendülése várható 2021-ben. Jó ötlet lehet egy ingatlankereső segítségével nyomon követni az év közben történő változásokat, főleg, ha be szeretnénk fektetni.

Mivel jelenleg a budapesti bevásárlóközpontok és sétálóutcák nagy része jelentősen kevesebb forgalmat generál, az ellehetetlenített üzletek vagy teljesen megszűnnek, vagy új helyre költöznek. Az üzlethelyiségek bérleti díjai nem csökkentek eleget ahhoz, hogy racionálisan folytatni tudják az ott megkezdett munkát a kisvállalkozások. A turizmus szinte teljes megtorpanása miatt a legtöbb kis- és középvállalkozás inkább a helyi igények kielégítése felé tendál. Üzlethelyiség, vagy legalábbis egy raktár nélkül azonban ezeket sem tudja kielégíteni. Sok vállalkozó dönt ezért úgy, hogy amennyiben lehetősége van rá otthonából folytatja a munkát. Vannak akiknek szinte zökkenőmentes az átállás, sokan mások azonban kénytelenek voltak eladó ingatlanok, vagy bérlakások után nézni. Egy egyre népszerűbb trend ugyanis, hogy kisebb üzleteket, például fodrászatokat, smink szalonokat, festő stúdiókat és hasonló vállalkozásokat egy lakásból üzemeltetnek. Ezzel a módszerrel kikerülik a sokszor irreálisan magas bérleti költségű  üzlethelyiségeket. Az kiadásra szánt ingatlanok jelenleg sok esetben jóval megfizethetőbbek, mint egy utcafrontra nyíló üzlethelyiség. Amíg az árak nem rendeződnek a piacon, valószínűleg az olyan cégek, amelyeknek erre van lehetőségük a bérlakásokat fogják választani a kiadó üzlethelyiségek helyett. (X)