Ezekben az országokban még nem jelent meg a koronavírus

Hírek2020. máj. 20.Növekedés.hu

A fertőzés főként a kisebb csendes-óceáni szigeteket kerülte el eddig, de nem jelentettek megbetegedést Észak-Koreából és Türkmenisztánból sem.

A COVID-19 szinte már mindenhol megjelent a Földön, de még mindig vannak olyan térségek, ahonnan hivatalosan még nem jelentettek megbetegedést. Az illusztráción azok az országok vannak feltüntetve, amelyek május negyedikéig nem jelentettek megbetegedést, így nem szerepelnek a Johns Hopkins Egyetem gyűjtésében, amely egyébként folyamatosan frissül.

Az elvileg koronavírus-mentes országokkal kapcsolatos információkat azonban sokan fenntartásokkal kezelik. Különösen Észak-Koreával kapcsolatban merülnek fel kérdések, miután dél-koreai források szerint a fertőzés valójában nagyon is jelen van a kelet-ázsiai államban. A phenjani kormány zárkózott jellege miatt, és mert a média szigorú állami ellenőrzés alatt áll, lehetetlen megmondani, a dél-koreai állítások igazak-e.

Ugyanakkor az is lehetséges, hogy Észak-Korea elszigeteltsége tényleg hozzájárul a világjárvány elkerüléséhez.

Az sem segít a kételyek eloszlatásában, hogy Kim Dzsongun hetekre eltűnt a nyilvánosság elől, a pletykák pedig rögtön fel is röppentek: volt, aki szerint meghalt, volt, aki azt állította, egy súlyos szívműtétből épül fel, azért nem állt nyilvánosság elé. Nemrég bukkant fel újra, egy műtrágyaüzem megnyitására látogatott el.

Észak-Koreához hasonlóan Türkmenisztán szintén egy elég zárkózott ország, ráadásul híres a cenzúráról. Ők szintén nulla megbetegedést jelentettek eddig. Afrikában csak egyetlen országban nincs hivatalosan jelen az új koronavírus, ez pedig Lesotho.

Úgy tűnik, a fertőzés főként a kisebb csendes-óceáni szigeteket kerülte el eddig, például nincs koronavírussal fertőzött személy a Salamon-szigetek és Vanuatu területén sem.