Honvédelmi miniszter: Cél a magyar hadiipari termékek exportálása

Hírek2024. márc. 21.MTI

A magyar hadiipari termékek exportjának fontosságát hangsúlyozta a honvédelmi miniszter a Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) által szervezett partnervállalati találkozón csütörtökön Budapesten.

Magyarország időben, a 2010-es évek elején felismerte, hogy újra kell építeni az ország védelmi képességeit, és el kell indítani a komplett haderőfejlesztést - mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

A stratégiai építés jelenlegi fázisában az előttünk álló feladat az, hogy a Magyarországon gyártott hadi ipari termékeket az exportpiacokra is eljuttassuk

- tette hozzá.

A magyar gazdaság teljesítőképessége 2015-ben jutott el arra a pontra, hogy megkezdődhetett a korábbi kormányok által elodázott komoly haderőfejlesztés, amely a szárazföldi és a légierő eszközeinek komplett cseréjét is magába foglalta.

Akkor még a jelenleginél kisebb védelmi ipari kapacitásokra támaszkodva, elfogadható árakon és szállítási határidőkkel kötöttünk szerződéseket, és ennek előnyeit most élvezhetjük - mondta.

Magyarország nagy lehetőség előtt áll, az elindított és mára komoly lendülettel zajló haderőfejlesztés a hazai tulajdonú védelmi iparra épül, de nem elégedhetünk meg azzal, hogy ez csak a magyar honvédség igényeit elégítse ki. A célunk, hogy egy komoly exportképességgel rendelkező iparágát építsünk fel

- fogalmazott a miniszter.

Azt mondta, a semmiből indult el egy államilag is finanszírozott védelmi ipari komplexum kiépítése a legnagyobb nemzetközi hadipari vállalatokkal.

Az elmúlt években zöldmezős beruházás keretében sorra jötték létre a gyártóbázisok: Zalaegerszegen a Rheinmetallal közösen Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművek készülnek, az Airbus Gyulán hozott létre gyárat helikopter-alkatrész gyártására, Kiskunfélegyházán lőszergyár jött létre.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf hangsúlyozta: ezek a gyártási kapacitások a magyar honvédség igényeit meghaladó szintre méretezettek, ezért fontos, hogy az exportpiacokat is elérjék. Hozzáfűzte: Magyarországnak vissza kell építeni azt a képességét, hogy az itthon legyártott hadiipari termékeket a nemzetközi piacokon értékesítse, mert e nélkül gyakorlatilag "féllábú" lenne a védelmi iparfejlesztés.

Véleménye szerint ez több éves építkezési folyamat lesz, de hangsúlyozta, el kell oda jutni, hogy a Magyar Védelmi Exportügynökségbe tömörült cégek, valamint a részben állami tulajdonban lévő hadiipari vállalatok termékei a külpiacokra is eljussanak.