Mit tudnak a magyar Lynx harckocsik?

Hírek2023. jan. 25.Növekedés.hu

Tavaly októberben – Orbán Viktor miniszterelnök, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka jelenlétében –, Budapesten, a Petőfi laktanyában adták át a Magyar Honvédség első Lynx típusú páncélozott gyalogsági harcjárművét. A honvedelem.hu cikkéből kiderül, mit is tud ez a nagymacska.

A világ egyik legkorszerűbbnek tartott gyalogsági harcjárművével erősödött a Magyar Honvédség - írja a honvedelem.hu.

Kinézetre kissé futurisztikus, ám mégis maga a valóság. Igazi csúcstechnológia, amely tökéletesen megfelel a honvédségben megkezdődött kultúraváltásnak, amelynek célja, hogy szükség esetén modern, bátor, innovatív, hi-tech haderő védje meg Magyarországot és az ország állampolgárait.

A KF41 Lynx valóban a 21. századot hozza el a felhasználóihoz. Ráadásul fejlesztése a hazai igényeket maximálisan figyelembe véve, főleg Magyarországon történik majd.

Mert a Lynx – azaz magyarul: Hiúz – egyik fő erőssége a moduláris felépítés, így a kilenc, felszerelt lövészkatona szállítására alkalmas alapjárműből a feladatnak megfelelően lehet kialakítani különböző eszközöket, például sebesültkihordó, felderítő, légvédelmi vagy éppen műszaki harcjárművet.

Szükség is lesz erre a sokoldalúságra, hiszen a 2020 szeptemberében aláírt, 218 jármű beszerzéséről szóló szerződés is azt jelzi: a Rheinmetall saját forrásaiból kifejlesztett Lynx évtizedekig a Magyar Honvédség alapjárműve lesz.

A magyar Hiúzok meglehetősen nagyra nőttek: hosszuk 8,49 méter, szélességük 3,8 méter, magasságuk 3,73 méter - de ez utóbbi függhet a járműtestre szerelt toronytól vagy más felépítménytől is.

A méret mellé tömeg is jár: a 21. században már elvárt védelem miatt 45 tonnát nyomnak a harckész járművek. A mozgásról egy automata váltóval összekapcsolt, 6 hengeres, 1463 lóerős Liebherr D9612 turbodiesel motor gondoskodik.

A Lynx kialakításánál a védelem volt az egyik alapvető szempont.

Nem árt, ha a védelem mellett azért megfelelő támadóképességgel is rendelkezik egy gyalogsági harcjármű, hiszen a szállítás mellett legalább ilyen fontos feladat számára a saját lövészkatonák támogatása is.

A Lance 2.0 torony az irányzó és a parancsnok mellett egy MK 30-2/ABM 30 milliméteres gépágyú kerül, ami alkalmas a kilövés közben programozható, előre meghatározott ponton felrobbanó repeszromboló lőszer használatára is.

Ez jelentősen növeli az alacsonyan repülő légi célok vagy a fedezék mögött megbújó élőerő elleni pusztító képességet. Ezt egy RMG 7,62 géppuska egészíti ki: a háromcsövű fegyver a NATO-ban szabványosított 7,62 milliméteres lőszerrel működik. A parancsnok pedig belülről, védett pozíciójából képes működtetni a tetőre szerelhető MSSA távirányítású toronyba szerelt közepes vagy nehézgéppuskát.

Az eddigi információk szerint a magyar Lynx-ek páncélozott célok elleni támadóképességét a modern, izraeli Rafael cég Spike LR2 megnövelt hatótávolságú, irányított páncéltörő rakéták növelik.

A torony két oldalára elméletileg 2-2 ilyen fegyver helyezhető el: a tárolóegység ráadásul csak az indítás előtt emelkedik ki a védett pozícióból, így az értékes és sérülékeny fegyverek védettségét is garantálják.

Látni is kell azt, amire tüzet nyitnak: a Lynx itt is tudja, amit a 21. században elvárhatunk egy gyalogsági harcjárműtől.

Ez vonatkozik természetesen a vezetőre is: munkáját nappali és infravörös kamerarendszerek segítik, így „begombolkozva”, a páncélzat védelmében is jól látja, mi van a jármű körül. Az egymás mellett ülő irányzó és parancsnok a második generációs SEOSS-2 stabilizált elektrooptikai felderítőrendszerek különböző változatait használhatják bevetés közben.

Ezt egészíti ki a Lynx-be integrált SAS (Situational Awareness System) rendszer, mely nevéhez híven a jármű személyzete számára egy integrált, minden adatot feldolgozó és azt egy egységes harcászati képpé formáló képesség. Munkáját segítik majd a járműre szerelt, nappali és infrakamerával is felszerelt SCM 60 kameramodulok, melyek megfelelő elhelyezés esetén teljes lefedést biztosítanak a Lynx körül. A védelmet erősíti a szintén integrált lézeres besugárzásjelző, mely a jármű ellen indított, lézervezérlésű félaktív páncéltörő rakétarendszerek támadására figyelmeztet.