Ilyen se volt még – Az IKEA bezárja egy nagyobb áruházát Nagy-Britanniában

Hírek2020. feb. 7.Növekedés.hu

Bezárja nagyméretű belvárosi áruházát az IKEA az angliai Coventry-ben. Ettől függetlenül a cég továbbra sem mondott le arról, hogy jelen legyen a belvárosi területeken, igaz, kisebb méretű üzletekkel.

Az Ikea idén nyáron bezárja Coventryben található belvárosi áruházát. Ez az első alkalom, hogy az IKEA egy nagyobb áruházára tesz lakatot Nagy-Britanniában azóta, hogy 33 éve megjelent a szigetországban. Az intézkedés 350 munkahelyet érint. A svéd bútorlánc szerint az üzlet 2007-es nyitása óta folyamatosan veszteséges, vásárlói száma pedig folyamatosan csökken a kereskedelmi parkok elszaporodása, és az online kereskedelem előretörése miatt - számol be a Guardian.

A cég azt állítja, hogy gondoskodik arról a 352 személyről, akiket a bezárás érint, és megpróbálja őket a cégnél tartani. A tervek szerint a közelben található birminghami és nottinghami üzleteikben próbálják elhelyezni őket. Az IKEA távozása komoly érvágást okoz Coventry költségvetésének, mivel az áruház – évi közel 1 millió fonttal - a tizenegyedik legnagyobb adóbefizetője volt a városnak.

Az áruház bezárása az angol kiskereskedelmi szektort ért újabb csapás. Csak a tavalyi évben 140 ezer kiskereskedelmi állás szűnt meg. A kiskereskedelem látványos visszaesését a megemelkedett költségek – így a bérek és illetékek –, illetve az online vásárlás előretörése okozza.

A Coventry-ben található áruház az IKEA-nak azt az új stratégiáját példázta, hogy üzleteiket - a megváltozott vásárlói szokásokhoz alkalmazkodva - a városok központjában húzzák fel.

A nyitás napján, 2007-ben, amely a karácsonyi vásárlás idejére esett, több ezer ember tolongott a bejáratnál, hogy bejusson az üzletbe. A nagy érdeklődés miatt rendőröket kellett kivezényelni a tömeg kordában tartására.

Az áruház népszerűsége azonban hamar apadni kezdett. A cég szerint a hatalmas épületegyüttes működési költségei az egekbe rúgtak, és lehetetlen volt csökkenteni azokat.

Peter Jelkeby, az IKEA Egyesült Királyságért felelős kereskedelmi menedzsere szerint a bezárás nem volt könnyű döntés, de a cég hosszú távú nagy-britanniai sikere érdekében nélkülözhetetlennek bizonyult.

Az üzletlánc az utóbbi években azzal próbálkozik, hogy a városközpontban nyit kisebb üzleteket, így London központjában, a Tottenham Court Roadon vagy a dél-kelet londoni Bromleyban. Ezzel azt reméli, hogy azokat a fogyasztókat is sikerül elérniük, akik nem ülnek csak azért autóba, hogy egy peremterületen található IKEA-üzletben vásároljanak. Az IKEA-nak 22 áruháza van az Egyesült Királyságban, és a cég azt állítja, hogy a „megváltozott kiskereskedelmi környezet” ellenére a további növekedésre fókuszálnak.

Januárban a cég megvásárolta a nyugat-londoni Hammersmith-ben található Kings Mall bevásárlóközpontot, és úgy tűnik, további hasonló üzleteket kíván venni. Az üzletlánc már 44 olyan bevásárlóközpontot működtet szerte a világon, amelyet ő maga építtetett.

A cég tavaly októberben bejelentette, hogy erősíti jelenlétét a szigetországban, mivel úgy tűnik, hogy a belvárosban működő kisebb és könnyebben hozzáférhető épületeivel sikerül előnyt kovácsolnia a krízisét élő kiskereskedelmi piacon.