Nem jött be az IKEA adóoptimalizálása

Hírek2019. okt. 10.Növekedés.hu

Az ügyhöz közel álló személyek szerint az IKEA tulajdonosának, az Inter IKEA-nak az év végéig valószínűleg több millió euró elmaradt adót kell megfizetnie Hollandiában, olvasható a finance.yahoo.com hírportálon. Az EU versenyhatósága folytatja a multinacionális cégek számára biztosított tisztességtelen adókedvezmények elleni küzdelmét.

Az Európai Bizottság igyekszik gyorsan lezárni az IKEA ellen folytatott két éves vizsgálatát, de tekintettel az ügy súlyára elképzelhető, hogy ez mégsem fog nekik sikerülni.

A 2017-ben indított vizsgálat központjában a Hollandiában működő Inter IKEA Systems áll: ez a cég bonyolítja az IKEA franchise-üzleteit és tartja nyilván a világ különböző pontjain működő áruházak franchise díjait. 

A Bizottság korábban azt közölte, hogy a vizsgálatot az Európai Parlament zöld frakciójához tartozó képviselők 2016. évi jelentése indította el.

A jelentés szerint az IKEA hat év során egymilliárd euró (több, mint 333 milliárd forint) adó befizetését mulasztotta el.

A figyelem középpontjában a holland adóhatóság 2006-ban és 2011-ben hozott határozata áll: e-szerint az Inter IKEA Systems Hollandiában elért adóköteles profitját jelentősen csökkentették és így tisztességtelen kedvezményt biztosítottak számára.

Az EU versenyhatósága szerint 2006 és 2011 között az Inter IKEA Systems franchise nyereségének jelentős része a vállalatcsoport luxemburgi részlegéhez került át, ahol nem kellett adóznia.

Az EU felszólítása azt követően született meg, hogy Európa második legmagasabb rangú bírósága támogatásáról biztosította az EU végrehajtó szervezetének módszertanát a Fiat, valamint a Starbucks ellen folytatott, hasonló tárgyú vizsgálatokban. 

A Bizottság az ügyről most nem nyilatkozott.

Az Inter IKEA a Yahoo megkeresésére a következő üzenetet küldte:

Mint ahogyan valamennyi más, az IKEA márkanév alatt dolgozó vállalat, az Inter IKEA Systems B.V. is kötelességének érzi, hogy bárhol működik, a helyi jogszabályok és előírások szerint tegyen eleget adófizetési kötelezettségének. Úgy hisszük, hogy a vizsgált esetekben is a korrekt összegű adókat fizettük.

Forrás