Intrum: a magyar cégek tartanak az eladósodástól, meglévő hiteleiket előre törlesztik

Hírek2020. okt. 1.MTI

A magyar cégek számára fontos, hogy elkerüljék az eladósodást, ami a hosszú távú növekedésüket akadályozná, 29 százalékuk a korábbinál óvatosabban vesz fel hitelt, 27 százalékuk pedig előtörleszti a már a meglévő hiteleit - derül ki az Intrum követeléskezelő tavasszal készült felméréséből

Az Intrum évente készíti el az Európai Fizetési Jelentését, amelyhez az idén 29 európai országban 10 000 vállalattól, Magyarországon 445 vállalattól gyűjtött adatokat pénzügyi működésükről február és május között. Az idei felmérésből jól látszanak a koronavírus-járvány gazdasági hatásai.

A kutatásból kiderül, hogy a magyar cégeket elsősorban az ügyfeleik fizetési nehézségei és a "fizetési rés" hosszabbodása érinti érzékenyen. A fizetési rés a megegyezés szerinti fizetési határidő és a kifizetés tényleges időtartama között eltelt időt jelenti, amely a járvány óta csaknem minden országban jelentősen emelkedett, hiszen a lassuló gazdasági növekedés miatt csökkent a kereslet és zavarok keletkeznek az ellátási láncban.

A magyar cégek 45 százaléka mondta azt, hogy a makrogazdasági bizonytalanság miatt meghosszabbították az eredetileg szabott fizetési határidőket, ennek ellenére a magyar cégek fogyasztói, vállalati és állami kifizetései is jelentősen csúsznak.

A közlemény idézte Deszpot Károlyt, az Intrum Magyarország értékesítési és üzletfejlesztési igazgatóját, aki elmondta a fizetési folyamatok gyorsítása mindenkinek az érdeke, ebben segítenek a gyors fizetést támogató megoldások, például a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által is támogatott azonnali fizetési rendszer. Sok esetben viszont nemcsak az adminisztráció, hanem a pénzügyi gondok okoznak fizetési nehézségeket.

Az igazgató azt is elmondta, hogy a gazdasági szereplők tavalyhoz képest jóval kevesebb hitelt vesznek fel a piaci pénzintézetektől, a vállalati hiteltranzakciók száma és volumene a lakossági hitelekénél is nagyobb mértékben csökkent, azonban a forráshiány sok cég számára megoldatlan problémát jelent. Hozzátette: jó irányt jelenthetnek a jegybank által biztosított, kedvezményes hitelek, vagy a hitelgarancia-programok. A cégek fokozott óvatossága miatt viszont nem biztos, hogy ez elegendő, ezért szükség lehet további, vissza nem térítendő támogatásokra is.

A felmérés idején, február és május között Magyarországon a cégvezetők 50 százaléka számított arra, hogy az év végéig recesszióba kerül a gazdaság, 18 százalékuk pedig már érzékelte a gazdasági visszaesést. Európai szinten a cégvezetők 56 százaléka számított egy éven belül visszaesésre, amelyet 24 százalékuk már érzékelt is.